Вчені знайшли болотяного монстра із «великою плоскою головою»
Вчені знайшли болотяного монстра із «великою плоскою головою»

Вчені знайшли болотяного монстра із «великою плоскою головою»

Гігантський хижак, схожий на саламандру, який жив за 40 мільйонів років до перших динозаврів, мав величезні ікла і засмоктував здобич своєю дивною головою. Дослідники в Намібії виявили скам’янілості величезної вимерлої болотної істоти з черепом у формі сидіння унітаза.

Gaiasia jennyae існувала близько 280 мільйонів років тому — приблизно за 40 мільйонів років до еволюції перших динозаврів — і дає можливість зазирнути в ранню еволюцію чотириногих, або чотириногих хребетних. 

Його череп був більше ніж 2 футів (0,6 метра) в довжину, і дослідники вважають, що вся тварина могла бути до 8,2 фута (2,5 метра) в довжину, що потенційно робило його найбільшою істотою у своєму роді, згідно з заявою. 

Дослідники описали болотну істоту в дослідженні, опублікованому в середу (3 липня) в журналі Nature.

«Gaiasia jennyae  була значно більшою за людину, і, ймовірно, висіла біля дна боліт і озер», — сказав в окремій заяві співавтор дослідження Джейсон Пардо, науковий співробітник Музею Філда в Чикаго.

G. jennyae мав зчеплені щелепи, які дозволяли йому полювати на здобич. Дослідники вважають, що це, ймовірно, головний хижак у своїй болотистій екосистемі.

Источник материала
Поделиться сюжетом