Двох працівників ФСБ, які проводили обшук в журналістки Анни Андрієвської, засудили до 13 років
Двох працівників ФСБ, які проводили обшук в журналістки Анни Андрієвської, засудили до 13 років

Двох працівників ФСБ, які проводили обшук в журналістки Анни Андрієвської, засудили до 13 років

Обшук у квартирі Андрієвської у Криму провели ще в березні 2015 року через її публікацію про волонтерів батальйону «Крим». Проводили його два працівники ФСБ, які до окупації Криму служили в СБУ.

Двох співробітників Федеральної служби безпеки Росії, які проводили обшук у квартирі батьків кримської журналістки «Крим.Реалії» Анни Андрієвської, заочно засуджено до 13 років позбавлення волі. Таке рішення ухвалив Солом'янський районний суд Києва 3 липня, повідомляють «Крим.Реалії».

Йдеться про двох співробітників ФСБ Дениса Алуніна та Дмитра Грамашова, які раніше служили в СБУ, а після російської окупації Криму в 2014 році перейшли на службу до російської спецслужби.

Суд визнав їх винними за трьома статтями Кримінального кодексу України: порушення недоторканності житла (ст. 162), перешкоджання журналістській діяльності (ст. 171) та державна зрада (ст. 111).

Розгляд справи відбувався заочно без участі засуджених. Їх представники державні захисники, які заперечували провину своїх підзахисних.

Обшук у квартирі родини Анни Андрієвської у Криму проводила група працівників ФСБ 13 березня 2015 року. Вони вилучили техніку, речі та документи, а також допитували рідних журналістки.

Слідчі дії проводилися в межах кримінальної справи проти журналістки, порушеної відділенням ФСБ в Криму за публічні заклики до порушення територіальної цілісності Росії, через її публікацію в «Центрі журналістських розслідувань» про волонтерів батальйону «Крим».

Журналістка розповіла, що матеріал був опублікований ще в грудні 2014 року. Стаття розповідає про волонтерів батальйону «Крим», що це за організація та як вони працюють. Андрієвська заявила, що в матеріалі немає жодних закликів до відокремлення півострова.

Російська влада внесла Анну Андрієвську до списку терористів та екстремістів Росії. На території Росії їй загрожує до 5 років позбавлення волі. Правозахисники називають переслідування журналістки політично вмотивованим.

У березні 2023 року прокуратура АР Крим скерувала до суду обвинувальний акт проти двох працівників ФСБ Росії, які переслідували українську журналістку Ганну Андрієвську в окупованому Криму.

Фото: Ганна Андрієська / фейсбук

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
Долучитись
Теги по теме
Крым ФСБ
Источник материала
Поделиться сюжетом