Meta заборонили тренувати моделі ШІ на даних бразильських користувачів
Meta заборонили тренувати моделі ШІ на даних бразильських користувачів

Meta заборонили тренувати моделі ШІ на даних бразильських користувачів

Бразильський регулятор захисту даних (ANPD) заборонив Meta тренувати свої моделі штучного інтелекту на бразильських персональних даних, посилаючись на «ризики серйозної шкоди та труднощів для користувачів».

Про це повідомляє The Verge.

Рішення ANPD було прийнято після оновлення політики конфіденційності Meta в травні 2024 року. Тоді компанія надала собі дозвіл на використання загальнодоступних даних з Facebook, Messenger та Instagram з Бразилії, включаючи публікації, зображення та підписи, для навчання своїх моделей штучного інтелекту. ANPD також посилалася на звіт Human Rights Watch, в якому було виявлено, що один з найбільших наборів даних для навчання ШІ, LAION-5B, містить особисті фотографії бразильських дітей, що піддає їх ризику діпфейків та іншої експлуатації.

Регіон є одним з найбільших ринків Meta, з 102 млн бразильських облікових записів користувачів лише на Facebook, за даними ANPD. Повідомлення агентство дає Meta п'ять робочих днів для виконання наказу, інакше компанія ризикує зіткнутися з щоденними штрафами в розмірі 50 000 реалів (близько $8 808).

Meta заявила, що її оновлена політика «відповідає законам та правилам конфіденційності в Бразилії», і назвала рішення ANPD «кроком назад для інновацій, конкуренції в розвитку ШІ та подальших затримок, що приносять користь ШІ людям у Бразилії». Хоча Meta стверджує, що користувачі можуть відмовитися від використання своїх даних для навчання ШІ, ANPD зазначила, що існують «надмірні та невиправдані перешкоди», які ускладнюють цей процес.

Meta вже зіткнулася з подібними обмеженнями в ЄС, що змусило компанію призупинити плани навчання своїх моделей штучного інтелекту на європейських публікаціях у Facebook та Instagram. Оновлена політика Meta щодо збору даних вже діє в США, де відсутні подібні засоби захисту конфіденційності користувачів.

Источник материала
Поделиться сюжетом