На які небезпечні симптоми може вказувати спливання випорожнень
На які небезпечні симптоми може вказувати спливання випорожнень

На які небезпечні симптоми може вказувати спливання випорожнень

Чому випорожнення не змиваються

Звичайно, іноді проблема зовсім не в них, а в надто слабкому натиску води зі зливного бачка – вдіяти з цим нічого не можна, особливо якщо ви в гостях. Залишається тільки сподіватися та натискати на кнопку змиву повторно. Однак, якщо з унітазом все гаразд, значить, справа у какавельках.

Вони в нормі складаються з кількох компонентів. Основу калу становить вода: на неї припадає близько 75% маси випорожнень. Залишок – це бактерії, клітини кишкового епітелію, а також клітковина, білки, жири та деякі інші речовини. Від їхнього співвідношення і залежатиме плавучість випорожнень.

Зазвичай більшість компонентів калу має щільність, яка вища за густину води, тому він тоне. Однак якщо в них занадто багато жиру або газів, це знижує густину какавельок і вони спливають.

Жир

Після жирної їжі жир епізодично з'являється й у калі – це не привід для тривоги. Але якщо надлишок жиру в калі є постійно, це може бути ознакою:

  • проблем із підшлунковою залозою: саме вона виробляє ліпазу – фермент, необхідний для розщеплення жирів у кишківнику;
  • проблем із печінкою або жовчним міхуром: вони виробляють та зберігають жовч, яка відіграє ключову роль в емульгуванні жирів;
  • проблем з кишківником: целіакія, хвороба Крона, кишкові інфекції або інші хвороби, що вражають слизову оболонку кишківника, можуть перешкоджати нормальному всмоктуванню жирів, через що вони виводяться з фекаліями.

Деякі операції (наприклад, баріатричні) та препарати також можуть порушувати процеси всмоктування жирів у кишківнику.

Гази

Коли людина їсть багато фруктів, овочів, цільнозернових та бобових, клітковина з них потрапляє в товсту кишку і піддається процесу ферментації нормальною мікрофлорою кишківника. Гази, що при цьому утворюються, можуть "застрягти" в какавельках і надати їм плавучість.

Це не означає, що варто відмовлятися від фруктів, овочів та інших продуктів, що містять клітковину, – вони є частиною збалансованого харчування. Щобільше, клітковина безпосередньо впливає на об'єм калу, сприяє регулярному випорожненню кишківника та знижує ризик виникнення закрепів.

Надлишкові гази можуть спостерігатися спочатку після переходу на раціон з високим вмістом клітковини, але через деякий час все прийде в норму.

Іноді надлишковий газ утворюється у кишківнику через діяльність не корисних, а шкідливих мікроорганізмів. Тоді, крім плавання випорожнень, людина може помітити:

  • біль в животі;
  • діарею;
  • здуття;
  • нудоту та інші неприємні симптоми з боку органів шлунково-кишкового тракту.

З такими скаргами краще не відкладати похід до лікаря.

Теги по теме
Лечение
Источник материала
Поделиться сюжетом