На вимогу Росії з AppStore почали видаляти VPN-сервіси
На вимогу Росії з AppStore почали видаляти VPN-сервіси

На вимогу Росії з AppStore почали видаляти VPN-сервіси

Американська корпорація Apple видалила кілька VPN-сервісів з російського магазину AppStore на вимогу Роскомнагляду. З доступу зникли додатки таких сервісів, як Proton VPN, Red Shield VPN, Nord VPN і Le VPN.

Red Shield VPN і Le VPN повідомили, що отримали від Apple офіційне повідомлення про видалення своїх додатків на вимогу Роскомнагляду. У листах зазначалося, що додатки містять “незаконний у Росії контент”.

Apple порадила розробникам самостійно зв’язатися з Роскомнаглядом для уточнення причин блокування. Представники Red Shield VPN рекомендували користувачам змінити країну Apple ID для встановлення застосунку та отримання оновлень.

Зазначимо, що блокувати VPN-сервісів на території РФ стали ще до початку повномасштабного вторгнення в Україну. Водночас з початку великої війни випадки почастішали.

У серпні та вересні 2023 року Роскомнадзор провів два етапи масових блокувань VPN-сервісів, що торкнулися протоколів WireGuard, OpenVPN і IPSec.

За словами Сергія Хуторцева, директора Центру моніторингу та управління мережею зв’язку загального користування підпорядкованого Роскомнагляду, у жовтні 2023 року за два роки було заблоковано 167 VPN-сервісів, які назвали шкідливими, і 84 додатки.

Источник материала
Поделиться сюжетом