Син Тома Генкса неочікувано породив ненависний мем в Інтернеті
Син Тома Генкса неочікувано породив ненависний мем в Інтернеті

Син Тома Генкса неочікувано породив ненависний мем в Інтернеті

Навесні 2021 року Чет Хенкс, співак, актор і син Тома, опублікував серію заяв і музичне відео з рефреном, який викликав збентеження, не кажучи вже про неабиякий жах. Він заявив, що це буде «літо для білих хлопчиків».

Незалежно від того, що саме він мав на увазі в той час, ця фраза з тих пір перетворилася на гасло для прихильників переваги білої раси та інших груп ненависті, згідно зі звітом , опублікованим у вівторок організацією Global Project Against Hate and Extremism, яка відстежує поширення расизму.

Цього року в додатку Telegram з’явилися тисячі постів зі слоганом «біле літо». Ультраправі групи використовували його для вербування нових послідовників, організації протестів і заохочення насильства, особливо проти іммігрантів і ЛГБТК, йдеться у звіті.

Для багатьох із тих, хто вживає його зараз, ця фраза означає невибагливе сприйняття білої гетеросексуальної маскулінності, часто за рахунок жінок і кольорових людей.

За словами одного із засновників групи, Венді Віа, меми дедалі частіше переміщуються з меж Інтернету в політичний мейнстрім у Сполучених Штатах та інших країнах світу.

Джек Пособієц, подкастер, якого Southern Poverty Law Center пов’язує з прихильниками переваги білої раси, розмахував банером із написом «літо білого хлопчика» на зібранні консервативної групи Turning Point USA у Детройті минулого місяця. Колишній президент Дональд Дж. Трамп був основним доповідачем конференції разом із кількома членами Конгресу.

Зображення
Минулого місяця на конференції в Детройті, де колишній президент Дональд Дж. Трамп був основним доповідачем, Джек Пособець розмахував банером із написом «літо білого хлопчика».Кредит...Turning Point Action, через Reuters

«Насправді мова йде про те, як швидко та як руйнівно щось подібне може стати вірусним, і про вплив, який це має», — сказала пані Вія щодо фрази, яку придумав пан Генкс. Екстремісти, додала вона, «заподіяють біль людям у всьому світі в ім’я цього».

33-річний пан Хенкс не відповів на численні запити про коментарі через його облікові записи в соціальних мережах і агентство талантів, яке його представляє. Він почав використовувати цю фразу в серії постів у соціальних мережах у 2021 році про моду та інші поради для чоловіків. В одному з цих постів він, здається, передбачив, що значення слів потребує певного пояснення.

«Сприймай це як хочеш», — сказав він у пості в Instagram того березня. «Я не говорю про, наприклад, Трампа, білих у стилі NASCAR», — продовжив він, сказавши, що має на увазі таких людей, як він сам та ще двоє білих артистів R&B, Джон Б. і Джек Харлоу. «Дайте мені знати, якщо ви, хлопці, можете це сприйняти. І готуйся, тому що я».

Його музичний кліп, знятий під назвою Chet Hanx, з’явився через місяць. Це був своєрідний оммаж хіту Меган Ті Сталліон, який вийшов двома роками раніше, «Hot Girl Summer» за участю Нікі Мінаж і Тай Долла $ігна.

Він рясніє нецензурною лексикою, а також образами на основі сексу та расової приналежності, але також закінчується зображенням містера Хенкса у сорочці з написом «стоп ненависть».

Зображення
Скріншот із кінця музичного відео «White Boy Summer» пана Хенкса.Кредит...через YouTube

«Літо білого хлопчика» — не перше мистецьке творіння, яке прихильники переваги білої раси викрали та використали в Інтернеті в мові ворожнечі.

Жаба Пепе, персонаж коміксів, створений Меттом Ф’юрі, став настільки популярним у расистських, антисемітських і гомофобних мемах, що Антидифамаційна ліга класифікувала його як символ ненависті в 2016 році. Містер Ф’юрі вбив персонажа через рік, але воно все ще циркулює у спосіб, яким він ніколи не збирався.

Ще до створення мему містера Хенкса критикували за використання — і захист використання — расової образи проти темношкірих людей. Його також звинуватили в культурному присвоєнні після того, як він почав використовувати ямайський патуа під час публічних виступів, зокрема на церемонії вручення премії «Золотий глобус» у 2020 році, де Том Хенкс отримав нагороду Сесіла Б. Деміля.

Як мем і хештег, «літо білого хлопчика» з кожним літом охоплюють такі групи, як «Горді хлопці» та « активні клуби », групи, які поєднують расистські ідеології з бойовими мистецтвами та іншими видами діяльності.

Хоча ця фраза більш поширена на маргінальних сайтах, наповнених екстремістським контентом, зокрема Gab, Rumble і 4chan, вона також регулярно з’являється на X, Instagram, Facebook та інших основних соціальних мережах, часто з нацистськими зображеннями. Фраза та її різні хештеги, здається, обходять політику, яка забороняє ворожнечу, частково тому, що вона часто використовується евфемістично чи іронічно.

«Хоча цей тренд/мем виник серед крайніх правих, він безумовно проникає в більш «мейнстрім» правого дискурсу», — сказав Тодд Гутнік, речник Ліги проти наклепу, яка задокументувала поширення цього гасла на ранньому етапі.

У звіті Global Project Against Hate and Extremism зазначено, що мем зараз використовують екстремістські групи в країнах по всьому світу.

Група у Франції створила наклейки з фразою — англійською — для розповсюдження членами, а інша у Фінляндії минулого місяця провела щорічний фестиваль, використовуючи цю фразу як назву. Пишучи про минулорічний захід, дослідницька організація Bellingcat повідомила, що учасники «спостерігали за виступами ультраправих груп, брали участь у спортивних бойових змаганнях і спілкувалися з іншими членами груп ненависті в джакузі».

«Ультраправі вправно впроваджують свої ненависні ідеології в мейнстрім, особливо за допомогою соціальних медіа, — йдеться у звіті, — і вже вірусне «літо білих хлопчиків» виявилося ідеальним переходом від них до поширення. їхній фанатизм до ширшої аудиторії».

Містер Хенкс, який також раніше виступав як Чет Гейз, мав широко розголошену боротьбу з наркотиками та звинуваченнями в домашньому насильстві, що сприяло його бунтівній персоні як виконавця. «Він доросла людина», — сказав його старший зведений брат Колін, який також є актором, в інтерв’ю на радіо в 2016 році, коли його запитали, чи він коли-небудь втручався з порадою. «Він збирається робити те, що хоче».

Том Хенкс, схоже, не коментував публічно свої стосунки з Четом Хенксом, хоча син нещодавно опублікував з ним текстові повідомлення між поколіннями про недавню ворожнечу між реперами Дрейком і Кендріком Ламаром. В інтерв’ю The New York Times у 2019 році батько описав свій досвід батьківства.

«Десь на цьому шляху я зрозумів, що єдине, що насправді, я думаю, зрештою можуть зробити батьки, це сказати: «Я люблю тебе, ти нічого не можеш зробити поганого, ти не можеш образити мої почуття, я сподіваюся, ти пробачиш мені». час від часу, і що вам потрібно, щоб я зробив?'», - сказав він.

Попри суперечки щодо його поширення, пан Хенкс продовжує підтримувати мем. «Я порадився з небесами, відчув західний вітерець, вийшов із стриптиз-клубу і побачив свою тінь…», — написав він у травні в Instagram. «Це буде #WBS». Він закінчив пост емодзі церкви.

Источник материала
Поделиться сюжетом