7 июля, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
SpaceX планує запустити місію астронавтів Polaris Dawn 31 липня
SpaceX планує запустити місію астронавтів Polaris Dawn 31 липня

SpaceX планує запустити місію астронавтів Polaris Dawn 31 липня

Перший комерційний космічний політ із виходом у відкритий космос тепер має дату запуску. Polaris Dawn, частина приватної програми польотів людини в космос, фінансованої мільярдером Джаредом Айзеком, буде запущена не раніше 31 липня, оголосили сьогодні (3 липня) представники проекту в короткій заяві на X. Айзекман ізасновник і генеральний директор SpaceX Ілон Маск, чия компанія надасть Polaris Dawn капсулу Dragon і ракету Falcon 9, поки що не публікували заяв у соціальних мережах.

Екіпаж планує здійснити перший в історії приватний вихід у відкритий космос зі спеціальними скафандрами SpaceX, виготовленими для цієї роботи, а також низку експериментів. Орбіта Polaris Dawn перенесе місію на висоту приблизно 435 миль (700 кілометрів) над Землею, що стане найвищим польотом з екіпажем з часів місій Apollo на Місяць у 1960-х і 1970-х роках. Для порівняння, Міжнародна космічна станція обертається на орбіті приблизно 250 миль (400 км). 

Polaris Dawn стане першою з трійки місій програми Polaris, усіма з яких фінансує та керує Ісаакман. Засновник Shift4 також керував і профінансував запуск виключно цивільного Inspiration4 у вересні 2021 року, завдяки якому було зібрано 250 мільйонів доларів для дитячої дослідницької лікарні Св. Джуди в Теннессі; Айзекман планує продовжувати цю підтримку з місіями Polaris.

Окрім Ісаакмана, до місії входить лейтенант ВПС США у відставці. Полковник Скотт «Кідд» Потіт у ролі пілота та спеціалістів місії Сари Гілліс та Анни Менон, обох інженерів з експлуатації SpaceX.

Складність місії, за словами представників проекту, вимагала затримок під час розробки від початкової мети запуску на кінець 2022 року. Остання значна затримка в лютому 2024 року перенесла запланований квітневий запуск на літо.

«Додатковий час продовжує надавати необхідний час для розвитку, щоб забезпечити як виконання цих цілей місії, так і безпечний запуск і повернення Dragon і екіпажу», — повідомила тоді програма Polaris через X.

Розклад тренувань також змінювався, підкреслив Потіт під час обговорення «Spaces» на X 4 травня. «Ми начебто спиралися на те, що NASA робило протягом багатьох поколінь щодо визначення середовища та ситуацій, які викликають стрес», сказав він, зазначивши, що частина роботи полягала в тому, щоб дізнатися, де товариші по команді працюють добре, а де їм може знадобитися допомога.

Источник материала
Поделиться сюжетом