У Чехії виявили один із найдавніших курганів у Європі
У Чехії виявили один із найдавніших курганів у Європі

У Чехії виявили один із найдавніших курганів у Європі

Чеські археологи виявили курган, який датується IV тисячоліттям до н.е. Це одна із найдавніших відомих поховальних споруд у Європі.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Euronews Culture.

Команда археологів із чеського Університету Градец-Карлове (UHK) виявила доісторичний курган під час рятувальних розкопок уздовж шосе в регіоні Східна Богемія.

Довжина «довгого кургану» досягає 190 метрів, що робить його одним із найдовших та найстаріших курганів у Центральній Європі.

«Кургани такого типу зустрічаються переважно у північно-західній Чехії. Вони ще не були достовірно задокументовані у Східній Богемії», – сказав Петр Кріштуф, професор кафедри археології UHK.

Він зауважив, що знахідка, ймовірно, є найдовшим доісторичним курганом у всій Європі.

Під час розкопок вчені виявили два центральних поховання – два людських скелети, покладені на лівий бік обличчям на північ. Біля першого скелету знаходилась керамічна посудина, тоді як біля другого – п’ять розколотих артефактів.

На думку дослідників, положення скелетів і підношень дають цінну інформацію про тогочасні звичаї поховання.

Окрім центральних поховань, у межах кургану були виявлені десятки інших могил. Наразі вчені продовжують вивчати зразки з могил, щоб краще зрозуміти знайдені поховання.

Як повідомляв Укрінформ, археологи виявили у Середземному морі, поблизу узбережжя Ізраїлю, уламки 3300-річного затонулого корабля, який вважається найстарішим виявленим судном у глибоких водах регіону.

Фото: UHK Department of Archaeology / Facebook

Теги по теме
Европа Чехия
Источник материала
Поделиться сюжетом