7 июля, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
У США створили комп’ютер, який працює без електрики
У США створили комп’ютер, який працює без електрики

У США створили комп’ютер, який працює без електрики

Дослідники Університету штату Північна Кароліна розробили механічний комп’ютер Kirigami, який працює без електрики і може замінити електронні пристрої для певних завдань.

Комп’ютер Kirigami складається з 64 з’єднаних між собою кубиків, які мають лише 1 см у ширину та висоту. Куби розташовані так, що їхня геометрія представляє дані. Маніпулювання (або редагування) даних здійснюється шляхом штовхання кубів вгору або вниз, що змінює геометрію з’єднаних кубів. 64-кубовий комп’ютер можна використовувати окремо або під’єднати до додаткових 64-кубових комп’ютерів Kirigami для підвищення складності та збільшення місткості системи зберігання даних, повідомляє techno.nv.ua.


Як говорить назва, комп’ютер Kirigami був натхненний однойменним японським мистецтвом складання паперу, яка дозволяє створювати 3D-структури. За словами Цзе Інь, доцента Університету штату Північна Кароліна, метою комп’ютера Kirigami є розробка стабільної механічної системи для зберігання даних. Основним напрямком комп’ютера Kirigami є двійкові обчислювальні функції. Проте в майбутньому є потенціал для складних обчислень, з можливістю розвитку комп’ютера Kirigami в комп’ютер із п’ятьма станами.

Kirigami захищений від уразливостей, до яких схильні електронні комп’ютери, таких як віддалений злом, і зовсім не споживає електроенергію. Якщо комп’ютер Kirigami завершить дослідницьку фазу, він може бути використаний для заміни сучасних електронних комп’ютерів для певних завдань, як-от зберігання даних як резервна машина для урядів, банків і компаній.

Источник материала
Поделиться сюжетом