В Афганістані таліби ґвалтують жінок у в'язницях, щоб змусити їх мовчати, — The Guardian
В Афганістані таліби ґвалтують жінок у в'язницях, щоб змусити їх мовчати, — The Guardian

В Афганістані таліби ґвалтують жінок у в'язницях, щоб змусити їх мовчати, — The Guardian

У розпорядженні видання опинився відеозапис, який надала сама жертва — афганська активістка з прав людини.

Журналісти британського видання The Guardian отримала відеодокази того, що афганська активістка з прав людини зазнала групового зґвалтування і тортур у в'язниці Талібану з боку озброєних людей. За словами активістки, їй надіслали запис із мобільного телефону як погрозу, що вона опиниться в Інтернеті, якщо жінка продовжить виступати проти режиму Талібану. Надходить дедалі більше повідомлень про те, що в Афганістані жінки та дівчатка зазнають сексуального насильства, однак це відео вважається першим прямим доказом скоєння таких злочинів. Про це повідомляють The Guardian і правозахисна організація Rukhshana Media.

Повідомляється, що відео було знято в тюремній камері. Видно, як молодій жінці наказують зняти одяг, а потім двоє чоловіків кілька разів ґвалтують її. Жінка на відео, знятому на телефон одним з озброєних чоловіків, намагається закрити обличчя руками. Один із чоловіків сильно штовхає її, коли вона вагається, поки він віддає їй накази.

У якийсь момент їй кажуть: "Усі ці роки тебе т***и американці, а тепер наша черга".

Правозахисниця повідомила, що її заарештували за участь у публічному протесті проти Талібану та зґвалтували під час утримання під вартою у в'язниці Талібану. Відтоді вона втекла з Афганістану. За її словами, після того, як уже перебуваючи в іншій країні, вона виступила проти Талібану, їй надіслали відео і сказали, що якщо вона продовжить критикувати режим, відео буде надіслано її родині та опубліковано в соціальних мережах.

"Якщо ви продовжите говорити щось погане про Ісламський Емірат, ми опублікуємо ваше відео", — повідомила жінка.

Вона вважає, що акт насильства був навмисно записаний, щоб змусити її замовкнути й присоромити. Людина, яка знімає напад, зафіксувала її без одягу і з відкритим обличчям, щоб її можна було впізнати.

Раніше газета The Guardian опублікувала розповіді дівчаток-підлітків і молодих жінок, які заявили, що зазнали сексуального насильства і побиття після затримання відповідно до драконівських законів Афганістану про носіння хіджабу.

В одному випадку тіло жінки нібито було знайдено в каналі через кілька тижнів після того, як її взяли під варту бойовики Талібану, а джерело, близьке до її сім'ї, повідомило, що перед смертю вона зазнала сексуального насильства.

Спеціальний доповідач ООН щодо Афганістану нещодавно повідомив, що жінки, як вважають, зазнають сексуального насильства в місцях утримання під вартою.

З моменту приходу до влади в серпні 2021 року таліби нав'язали те, що правозахисні організації називають "гендерним апартеїдом" 14 мільйонам жінок і дівчаток Афганістану, виключивши їх практично з усіх аспектів суспільного життя. Жінкам і дівчаткам не дають відвідувати середню школу, забороняють майже всі форми оплачуваної роботи, забороняють їм ходити до громадських парків, відвідувати спортзали або салони краси й вимагають дотримуватися суворого дрес-коду.

Таліби в Афганістані
Фото: Getty Images

Таліби також оголосили про відновлення публічного шмагання і закидання камінням жінок за подружню зраду.

The Guardian і Rukhshana Media поговорили з іншими афганськими жінками, які також заявили, що зазнавали тортур і побиття після арешту за заклики до захисту прав жінок.

30-річна Заріфа Якубі розповіла, що в листопаді 2022 року її посадили до в'язниці на 41 день після спроби організувати рух на захист афганських жінок.

"Вони застосовували електрошок і били кабелями, щоб я не змогла з'явитися перед камерою наступного дня", — сказала вона, додавши, що її катували, щоб змусити зізнатися в тому, що вона брала гроші в іноземців для протесту проти Талібану.

23-річна Парвана Неджарабі розповіла, що її били і катували електрошоком після того, як її затримали сили Талібану під час протесту за права жінок на початку 2022 року. Вона сказала, що провела місяць в одиночній камері і їй показали лист із наказом забити її камінням до смерті. "Я чула, як вони говорили: "Її потрібно вбити", — зізналася жінка. Її звільнили з в'язниці і вона втекла з Афганістану.

Попри величезний ризик для своєї безпеки, жінки в Афганістані продовжують влаштовувати публічні протести та критикують режим Талібану. За останні два роки Rukhshana Media зафіксувала щонайменше 221 акцію протесту з боку жінок і дівчаток.

Жінки в Афганістані
Фото: Getty Images

Представник Талібану Забхулла Муджахід спростував звинувачення в широко поширених випадках сексуального насильства щодо жінок у в'язницях.

Гізер Барр, заступник директора відділу з прав жінок організації Human Rights Watch, заявила, що Талібан продовжує діяти "з повною безкарністю за стінами в'язниць".

"Таліби знають, наскільки стигматизована проблема сексуального насильства в Афганістані та як неймовірно складно — а часто й неможливо — жертвам сексуального насильства виступити й розповісти свої історії, іноді навіть своїм власним сім'ям, оскільки існує ризик ганьби й потенційного насильства "на захист честі", — сказала Барр.

Раніше цього тижня посадові особи Талібану взяли участь у спеціальній нараді щодо Афганістану, організованій ООН у Досі, щоб обговорити майбутнє країни. На нараді не була присутня жодна афганська жінка, а права жінок не були включені до порядку денного.

Таліби в РФ у 2024 році
Фото: ТАСС

Нагадаємо, у червні делегація талібів приїхала на Петербурзький міжнародний економічний форум (ПМЕФ) у РФ. Метою своєї участі в заході таліби назвали розвиток економічних відносин із Росією, а також іншими країнами. На момент запрошення Талібан перебував у списку терористичних організацій у РФ. Фокус писав, що окупаційна влада Криму зацікавлена у співпраці з цією організацією.

Источник материала
Поделиться сюжетом