7 июля, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Викиди парникових газів Google зросли майже на 50% за п’ять років через потребу в енергії ШІ
Викиди парникових газів Google зросли майже на 50% за п’ять років через потребу в енергії ШІ

Викиди парникових газів Google зросли майже на 50% за п’ять років через потребу в енергії ШІ

Мета Google щодо зменшення впливу на клімат опинилася під загрозою, оскільки компанія покладається на все більше і більше енергоємних центрів обробки даних для забезпечення своїх нових продуктів штучного інтелекту . Технологічний гігант повідомив у вівторок, що за останні п’ять років його викиди парникових газів зросли на 48%.

У Google заявили, що основною причиною зростання є споживання електроенергії центрами обробки даних і викиди в ланцюзі поставок. У своєму щорічному екологічному звіті компанія також показала , що її викиди в 2023 році зросли на 13% порівняно з попереднім роком і досягли 14,3 мільйона метричних тонн.

Технологічна компанія, яка інвестувала значні кошти в штучний інтелект, заявила, що її «надзвичайно амбітна» мета досягти чистого нульового викиду до 2030 року «буде непростою». У ньому сказано, що «значна невизначеність» щодо досягнення мети включає «невизначеність щодо майбутнього впливу штучного інтелекту на навколишнє середовище, який складний і важко передбачити».

Викиди Google зросли майже на 50% з 2019 року, базового року для досягнення мети Google досягти чистого нуля, що вимагає від компанії видалення стільки CO2, скільки вона викидає.

За оцінками Міжнародного енергетичного агентства, загальне споживання електроенергії центрами обробки даних може подвоїтися з рівня 2022 року до 1000 ТВт-год (терават-годин) у 2026 році , що приблизно відповідає рівню попиту на електроенергію в Японії. Відповідно до розрахунків дослідницької компанії SemiAnalysis, штучний інтелект призведе до того, що центри обробки даних будуть використовувати 4,5% світового виробництва енергії до 2030 року.

Центри обробки даних відіграють вирішальну роль у навчанні та експлуатації моделей, які лежать в основі моделей штучного інтелекту, таких як Gemini від Google і GPT-4 від OpenAI, на якому працює чат-бот ChatGPT. Корпорація Майкрософт цього року визнала, що споживання енергії, пов’язане з її центрами обробки даних, ставить під загрозу її ціль «місячного викиду» — стати негативним вуглецем до 2030 року. Бред Сміт, президент Microsoft, у травні визнав, що «Місяць перемістився» через стратегію компанії щодо ШІ.

Співзасновник Microsoft Білл Гейтс заявив минулого тижня, що ШІ допоможе в боротьбі з кліматичною кризою, оскільки великі технологічні компанії «серйозно готові» платити додатково за використання чистих джерел електроенергії, щоб «сказати, що вони використовують зелену енергію».

Великі технологічні компанії стали основними покупцями відновлюваної енергії , намагаючись досягти своїх кліматичних цілей.

Однак обіцянки скоротити викиди CO2 тепер стикаються з обіцянками інвестувати значні кошти в продукти штучного інтелекту, які потребують значної кількості енергії для навчання та розгортання в центрах обробки даних, а також викиди вуглецю, пов’язані з виробництвом і транспортуванням комп’ютерних серверів і мікросхем, що використовуються в цей процес. Використання води є ще одним екологічним фактором буму штучного інтелекту. Згідно з одним дослідженням , штучний інтелект може споживати до 6,6 мільярдів кубічних метрів води до 2027 року – майже дві третини річного споживання Англії.

Источник материала
Поделиться сюжетом