7 июля, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Вплив кави на нирки: що показало нове дослідження
Вплив кави на нирки: що показало нове дослідження

Вплив кави на нирки: що показало нове дослідження

Переваги кави для здоров’я продовжують відкриватися, і тепер до цього списку додалася ще одна значна перевага. Нещодавнє дослідження, опубліковане в офіційному журналі Національного ниркового фонду, виявило, що кава може допомогти запобігти дуже болісному стану, що зачіпає 15% населення.

Американський журнал захворювань нирок опублікував нове важливе дослідження, результати якого були представлені Національною нирковою фундацією у прес-релізі. Команда європейських дослідників виявила вплив кави на камені в нирках, пише eatthis.com.

Це дослідження аналізувало генетичні дані майже 572 000 учасників з Великої Британії та Фінляндії і було проведене під керівництвом Сусанни К. Ларссон з Інституту екологічної медицини Каролінського інституту та Шуай Юаня зі шведського Упсальського університету.

Ларссон зазначила: "Наші результати переконливо свідчать про те, що регулярне вживання кави знижує ризик утворення каменів у нирках. Перехід від однієї чашки на день до 1,5 чашок знижує ризик утворення каменів у нирках на 40%".

Понад 500 000 людей щороку звертаються за невідкладною допомогою через камені в нирках. Хоча це не перше дослідження, що виявило зв'язок між вживанням кави та зниженням ризику утворення каменів у нирках, дослідники зазначають, що воно перше розглянуло вплив генетики на цей зв'язок.

Як вчені пояснюють вплив кави на утворення каменів у нирках?

Вчені виділили кілька причин, чому кава може допомогти зменшити утворення каменів у нирках. Кофеїн збільшує потік сечі, що є важливим захисним фактором проти розвитку каменів у нирках. Також кофеїн може зменшити адгезію кристалів оксалату кальцію до клітин нирок. Крім того, кавові рослини багаті лимонною кислотою, а цитрат сечі є відомим інгібітором утворення каменів у нирках. Важливо відзначити, що споживання кофеїну має супроводжуватися достатньою кількістю води.

Керрі Вілліс, доктор філософії, головний науковий співробітник Національного ниркового фонду пояснила, чому ці висновки можуть бути корисними для багатьох людей: "Враховуючи поширеність цієї хвороби серед людей і пов’язану з цим захворюваність, було б чудово, якби це виявилося новою стратегією профілактики, яка була б доступною та недорогою".

Говард Гроссман, медичний експерт, зазначив, що генетичні поліморфізми можуть впливати на кількість споживаної кави та частоту утворення каменів у нирках. "Це зв’язок. Це не остаточно доводить, що вживання великої кількості кави спричиняє менше каменів у нирках, але автори стверджують, що генетичний зв’язок допомагає зробити причинний зв’язок більш імовірним".

Для остаточного доведення причинно-наслідкового зв’язку необхідно показати фізичні та хімічні процеси, через які кава перешкоджає утворенню каменів у нирках. Гроссман також підкреслює важливість подальших досліджень і пропонує задуматися, чи кава є лише маркером кращого зволоження.

Результати дослідження вказують на потенційний профілактичний ефект кави щодо каменів у нирках, однак перед зміною дієти варто проконсультуватися з лікарем. Подальші дослідження допоможуть краще зрозуміти механізми впливу кави та підтвердити її користь для профілактики каменів у нирках.

Раніше OBOZ.UA розповідав про напій, який корисний для серця.

Підписуйтесь на канали OBOZ.UA в Telegram та Viber, щоб бути в курсі останніх подій.

Матеріали на цьому сайті рекомендовані для загального інформаційного використання й не призначені для встановлення діагнозу або самостійного лікування. Медичні експерти OBOZ.UA гарантують, що весь контент, який ми розміщуємо, публікується й відповідає найвищим медичним стандартам. Наша мета - максимально якісно інформувати читачів про симптоми, причини та методи діагностики захворювань. Закликаємо не займатися самолікуванням, для діагностики хвороб та визначення шляхів їх радимо звертатися за консультацією лікарів.

Источник материала
Поделиться сюжетом