8 июля, понедельник
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Як правильно наголошувати слово "переносний": як змінюється значення
Як правильно наголошувати слово "переносний": як змінюється значення

Як правильно наголошувати слово "переносний": як змінюється значення

Часом в українській мові значення слова залежить лише від наголосу. Явище, коли слова пишуться абсолютно однаково, проте різняться за звучанням називається омографією.

Прикладом омографії можна назвати українське слово "переносний". Куди ставиться наголос, і як при цьому міняється значення слова, пояснили експерти Telegram-каналу "Correctarium — Українська мова"

Перено́сний

Якщо наголос у слові падає на третій склад, то воно набуває значення "алегоричний, небуквальний, непрямий, образний, символічний". Тобто такий, з яким відбувся перенос. Найпоширеніший приклад такого вживання, це словосполучення "переносне значення".

– Чому ви так пізно прийшли? – спитала [Олена]. І саме тому, що від цих слів облилася рум'янцем, Орест Білинський не знав, як йому розуміти її слова: у прямому чи, може, чого доброго, у переносному значенні? (Ірина Вільде)

Переносни́й

Якщо наголос падає на четвертий склад, то цей прикметник описує предмет, пристосований для перенесення з місця на місце. Синонімом тут буде "портативний", "пересувний" чи "переставний".

Коли поставлять залізну грубку або куплять переносний камін, я зможу тут жити (Михайло Коцюбинський)

Ранішe OBOZ.UA розповідав, як міняється значення слова "гладкий" в залежності від наголосу.

Підписуйтесь на канали OBOZ.UA в Telegram і Viber, щоб бути в курсі останніх подій.

Источник материала
Поделиться сюжетом