7 июля, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Лептоспірозом цьогоріч заразилися майже 100 українців - чим він небезпечний
Лептоспірозом цьогоріч заразилися майже 100 українців - чим він небезпечний

Лептоспірозом цьогоріч заразилися майже 100 українців - чим він небезпечний

На території України за перші п’ять місяців року зареєстровано майже 100 випадків захворювання на лептоспіроз.

Про це у Фейсбуці повідомляє Центр громадського здоровʼя, передає Укрінформ.

"В Україні за перші п’ять місяців 2024 року було зареєстровано 97 випадків цієї небезпечної інфекції, найбільше – у Чернігівській (28), Закарпатській (19) і Миколаївській (12) областях", - йдеться у повідомленні.

Як пояснюють у ЦГЗ, лептоспіроз – особливо небезпечне інфекційне захворювання, яке може призвести до ураження нирок, печінки, менінгіту (запалення оболонок головного і спинного мозку) і навіть спричинити смерть, якщо своєчасно не звернутися по медичну допомогу.

Лептоспіроз передається від тварин до людей. Основним збудником є бактерія Leptospira, яка потрапляє у воду із сечею інфікованих тварин, найчастіше гризунів, а також худоби, собак і диких тварин.

Від людини до людини лептоспіроз не передається.

Бактерія проникає в організм людини через тріщини, порізи або рани на шкірі, а також через слизові оболонки очей, носа та рота.

Найпоширеніший механізм передачі – контактний, під час купання і риболовлі в заражених водоймах, сінокосу на зволожених територіях та обробки городу, догляду за хворими й інфікованими тваринами. Також лептоспіроз можна підхопити під час вживання зараженої їжі (молоко, м'ясо) і сирої води з природних джерел.

"Професійні групи ризику – це фермерські працівники, ветеринари, власники зоомагазинів, польові сільськогосподарські робітники, водопровідники, працівники м'ясопереробної та рибної промисловості тощо", - уточнюють медики.

Симптоми лептоспірозу схожі на грип або COVID-19: висока температура, головний біль, озноб, біль у м’язах, блювання та діарея, жовтяниця, почервоніння очей, висипання.

"Якщо ви помітили ці симптоми та мали контакт із потенційно зараженою водоюабо тваринами, негайно зверніться до лікаря 103 або 112. Лікування необхідно розпочати негайно, адже захворювання швидко прогресує", - попереджають у ЦГЗ.

Щоб уберегтися від лептоспірозу, медики радять не купатися та не рибалити у водоймах, з якими можуть контактувати інфіковані тварини, наприклад, біля водопою худоби. Також необхідно вакцинувати проти лептоспірозу як сільськогосподарських, так і хатніх тварин.

Слід уникати контактів з хворими тваринами, а доглядаючи за ними, дотримуватися заходів безпеки: одягати рукавички та закрите взуття. Під час роботи на городі та збору ягід у лісі теж треба користуватися засобами індивідуального захисту.

Також важливо проводити дератизаційні заходи в приміщеннях та убезпечувати воду й харчі від забруднення виділеннями гризунів, продукти тваринного походження мають піддаватися термічній обробці.

Як повідомляв Укрінформ, за даними Міністерства охорони здоровʼя, станом на кінець червня з відібраних 490 контрольних проб води з поверхневих водойм більш ніж 13% не відповідали санітарним нормам. Здебільшого у воді фіксують перевищення рівня вмісту кишкової палички. Основна причина — стрімке підвищення температури повітря.

Фото ілюстративне

Теги по теме
Медицина
Источник материала
Поделиться сюжетом