8 июля, понедельник
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
"Мирний план" завершення війни вже став відомим?
"Мирний план" завершення війни вже став відомим?

"Мирний план" завершення війни вже став відомим?

Загалом, план, якщо він відповідає дійсності, прийнятний для початку переговорів. Що буде на виході — передбачити складно.

У ЗМІ з’явився так званий "мирний план", який начебто має стати відправною точкою наших майбутніх переговорів з агресором за участі США, Китаю і ЄС.

Багато чого з цього плану вже засвічено раніше, частина просто переписана зі Стамбульського протоколу, тому документ схожий на справжній.

1. Згідно плану Україна має залишити Донбас. Але частиною рф він теж не стає — тобто, незрозуміло, днр і лнр так залишаються? Так чи інакше, Донбас сам визначив свою долю і перетворився на поле бою і, як наслідок, територію, непридатну для життя. Україна не зможе його повноцінно відновити, навіть, за допомоги партнерів. Росія — теж, максимум, на що вона здатна на прикладі Маріуполя — понавезти бурятів, які готові жити на кладовищі. А головне — навіщо такий Донбас Україні? То й нехай іде у "вільне плавання", я натякав на це ще у 2014 році.

2. Росія передає Україні Запорізьку атомну станцію і 100-кілометрову демілітаризовану смугу вздовж Дніпра. Зі станцією зрозуміло. Зі смугою — ні, бо далі там прописана готовність агресора обговорювати повернення нам Запорізької і Херсонської областей повністю.

3. Україна зобов’язується постачати воду у Крим. Не бачу проблем, тим більше, що далі у плані прописується, що Крим має стати демілітаризованою територією подвійного підпорядкування — України і росії. До речі, про подвійне підпорядкування як проміжну стадію повернення Криму писав неодноразово. І не тому, що я такий пророчий, а тому, що це стала міжнародна практика.

4. Внесення позаблокового статусу в Конституцію України. У чергове повторю: НАТО нам не потрібно, особливо, така, як зараз, коли оточення Д. Трампа публічно стверджує, що 5 стаття Уставу НАТО зовсім не передбачає пряму військову участь блоку у відбитті агресії проти країни-учасниці. Тобто, Україні на реальний захист розраховувати у НАТО не слід. Тоді нащо?

5. Україна не може мати армію більше ніж 350 тис, не більше ніж 125 літаків, є також обмеження по ракетах середньої і малою дальності. Це перенесено зі Стамбульського протоколу. І, на моє переконання, є фактичним роззброєнням на вимогу агресора, і тому є неприпустимим. Але на практиці більшість цих обмеження можна обійти, звісно, за наявності бажання і вміння.

6. США і союзники знімають санкції проти рф щодо високих технологій, банківської сфери і так далі. Не бачу загрози у цьому пункті. Бо Штати і Європа будуть знімати санкції дуже довго — це ж бюрократична процедура. Тому цей пункт — швидше про Китай, який дуже не хоче потрапити під вторинні санкції.

7. Росія не заперечує вступ України у ЄС. Та й у Стамбулі не заперечувала.

8. З початком офіційних переговорів за участі всіх сторін починається припинення вогню на фронті. Ну, якщо це не є одностороннім припиненням з нашого боку, то жодних заперечень.

Загалом, план, якщо він відповідає дійсності, прийнятний для початку переговорів. Що буде на виході — передбачити складно.

Хто такий Олександр Кочетков

Олександр Кочетков – аналітик, політтехнолог, іміджмейкер. У минулому інженер-конструктор КБ "Південне" і заступник керівника пресслужби президента України.

Джерело

Источник материала
Поделиться сюжетом