7 июля, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Найпотужніший телескоп NASA "Джеймс Вебб" зняв небесний феєрверк навколо новонародженої зірки. Фото
Найпотужніший телескоп NASA "Джеймс Вебб" зняв небесний феєрверк навколо новонародженої зірки. Фото

Найпотужніший телескоп NASA "Джеймс Вебб" зняв небесний феєрверк навколо новонародженої зірки. Фото

На новому зображенні, зробленому надпотужним космічним телескопом NASA імені Джеймса Вебба, космос ніби оживає від небесного феєрверка. Цей вогняний пісочний годинник показує сцену навколо новонародженої зірки. 

На знімку видно центральну протозірку, яка росте і накопичує матеріал із тонкого протопланетного диска, який видно з краю у вигляді темної лінії. Середньо-інфрачервоний інструмент "Джеймс Вебб" виявив цю протозорю за 460 світлових років від Землі в сузір'ї Тельця, пише Phys. 

За повідомленням NASA на сторінці в Instagram, протозоря – це скупчення міжзоряного газу і пилу, гравітаційне тяжіння якого змушує його стискатися й утворювати зірку. Це відносно молодий об’єкт віком приблизно 100 тисяч років, який ще оточений своєю материнською молекулярною хмарою або великою областю газу та пилу. По всьому зображенню можна також побачити розкидані червоні, жовті, помаранчеві, сині та зелені зорі та галактики.

У космічному агентстві США зазначають, що яскраве фото було зроблене "Джеймсом Веббом" саме до четвертого липня – дня незалежності Сполучених штатів. Протозоря наче навмисне одяглась у червоний, білий та синій - кольори прапора США. Більш розсіяне синє світло і ниткоподібні структури на зображенні походять від органічних сполук, відомих як поліциклічні ароматичні вуглеводні (ПАУ). Червоний колір у центрі світлини - це напружений товстий шар газу і пилу, що оточує протозорю. Область між ними, яка показана білим кольором, є сумішшю ПАВ, іонізованого газу та інших молекул.

Такі красиві спалахи навколо протозорі не будуть вічно. Оскільки вона продовжує старіти та випускати енергетичні струмені, вона поглине, знищить і відштовхне більшу частину цієї молекулярної хмари. Коли протозірки закінчить набирати масу, це дивовижне дійство навколо неї припиниться.

OBOZ.UA також писав, що телескоп NASA зафіксував "космічний феєрверк".

Тільки перевірена інформація у нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber. Не ведіться на фейки!

Источник материала
Поделиться сюжетом