7 июля, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Пасинкування помідорів: коли і навіщо це треба робити
Пасинкування помідорів: коли і навіщо це треба робити

Пасинкування помідорів: коли і навіщо це треба робити

Щоби отримати хороший урожай томатів, потрібно правильно доглядати томатний кущ, зокрема вчасно видаляти бічні пагони рослини. Ця процедура називається пасинкуванням.

Пасинками називають бічні пагони, які виростають між основним стовбуром рослини та бічною гілкою. Вони забирають значну частину ресурсів томатного куща, тому їх потрібно позбуватись. OBOZ.UA розкаже, як зробити це правильно.

Для чого проводять пасинкування

На перший погляд пасинкування здається мало виправданою процедурою – більша кількість гілок здатна принести більший урожай. І це справді так. Але на кущі, на якому не видалили пасинки, помідори виростають дрібнішими, адже кожному плоду дістається менше поживи.

Необхідність пасинкування залежить також від сорту томатів. Якщо кущ за своєю природою не має обмежень у зрості і відрощує нові гілочки увесь сезон, підрізання пасинків для нього виправдане. На сортах, які мають обмеження у зростанні така обробка не потрібна. Рослина сама досягне оптимального зросту і зупиниться. На томатних кущах, основне стебло яких розвинулось досить потужно, теж можна не чіпати пасинки. Проте процедура дозволяє правильно сформувати рослину.

Як пасинкують помідори

Залежно від того, яким чином буде сформований кущ, пасинкування проводять у різний спосіб. На рослині залишають одне, два або три стебла.

Формування в одне стебло як правило застосовують для вирощування томатів у теплицях. В такому разі від куща відламують всі пасинки, а також підрізають усі "двійники" - роздвоєння стебла. Натомість залишають всі квіткові кисті-квітконіжки, включно із найнижчою.

Формування у два і три стебла більш характерні для відкритого ґрунту. В такому разі залишаються один або два добре розвинутих сильних пасинки. Решту видаляють.

Техніка пасинкування томатів

Щоби процедура була успішною, рекомендують проводити пасинкування якомога раніше. Так томатний кущ перенесе її найлегше. Невеличкі листки завбільшки 5-8 см можна обірвати вручну. Якщо ж на рослині розвинулись пагони більше 0,8 см завтовшки, їх  краще видаляти секатором. Так ви завдасте томатному кущу менше пошкоджень. Для пасинкування найкраще підходять ранкові години. Надалі оброблений кущ перевіряють на появу нових пасинків кожні два тижні.

Щоби пасинкування було ефективним, не рекомендується зрізати одразу весь бічний пагін. На його місці незабаром почне рости новий. Тому ефективніше буде залишати пеньки розміром до 4 мм, вони втримають томатний кущ від розростання. Принаймні на деякий час. Зрізи обов’язково потрібно обробляти дезінфекторами, щоби у них не потрапили збудники хвороб.

Раніше OBOZ.UA розповідав, чим потрібно підживити у липні буряки, щоби урожай вийшов соковитим та великим.

Підписуйтесь на канали OBOZ.UA в Telegram і Viber, щоб бути в курсі останніх подій.

Источник материала
Поделиться сюжетом