7 июля, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
У Південній Африці знайшли будови віком 34 тис. років: їх побудували не люди
У Південній Африці знайшли будови віком 34 тис. років: їх побудували не люди

У Південній Африці знайшли будови віком 34 тис. років: їх побудували не люди

Дослідники кажуть, що відкриті "житлові комплекси" залишаються досі заселеними.

У Південній Африці вчені знайшли термітники віком понад 30 тис. років, які досі населені. Вони є найстарішими з відомих діючих термітників, пише Independent.

Дослідники з Університету Стелленбос кажуть, що вік деяких гнізд, розташованих біля річки Буффелс у Намакваленді (посушливий регіон Намібії), становить 34 тис. років. Такі дані були отримані шляхом вуглецевого датування.

Фокус.Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найсвіжіші та найзахопливіші новини зі світу науки!

"Ми припускали, що вони старі, але не настільки", — каже голова дослідження Мішель Френсіс.

За її словами, знайдені термітники були побудовані в той час, коли шаблезубі кішки та шерстисті мамонти бродили по інших частинах Землі, а більша територія Європа та Азії була вкрита льодом. Ці термітники передували навіть деяким із найбільш ранніх наскельних малюнків у Європі.

Раніше вчені знаходили скам'янілі термітники, датовані мільйонами років тому. Найстаріші ж житлові термітники до цього знаходили в Бразилії, їм було близько 4 тис. років. Ці будови видно навіть із космосу.

Термітники Намакваленда є подобою "житлового комплексу", і дані вчених показують, що вони були постійно заселені термітами.

Термітники — звичне явище для ландшафту цієї частини Намібії, але ніхто й не підозрював про їхній вік, доки зразки гнізд не доправили в Угорщину. Там дослідники провели радіовуглецеве датування.

Найбільші гнізда термітів відомі як "heuweltjies", що перекладається з мови африкаанс, як "маленькі пагорби". Варто зазначити, що в діаметрі ці "пагорби" сягають 30 метрів, а самі гнізда термітів розташовуються на глибині 3 метрів.

Для того, щоб взяти зразки команді довелося розкопати частини наземних курганів, а терміти перейшли в "аварійний режим" і почали заповнювати ями. Після дослідження вчені реконструювали кургани, щоб захистити термітів від хижаків, наприклад, трубкозубів.

Робота також дала змогу вченим зазирнути в доісторичний клімат. Як виявилося, регіон був у минулому більш вологим місцем, коли терміти будували свої кургани.

Терміти-жнеці, який мешкають у регіонах Південної Африки, є експертами в уловлюванні зберіганні вуглецю. Річ у тім, що терміти збирають гілки та іншу мертву деревину і закопують її глибоко під поверхнею землі. Таким чином скорочується кількість вуглецю, що викидається в атмосферу.

Також це дуже корисно для ґрунту — більша кількість польових квітів росте на термітниках, навіть у тих регіонах, де вкрай мало дощів.

Нагадаємо, учені розповіли, де розташована найстаріша будівля у світі. Розписані стіни, одомашнені тварини, дивовижні статуетки та інші артефакти Чатал-Гуюка проливають світло на соціальні та релігійні практики стародавньої цивілізації часів неоліту.

Источник материала
Поделиться сюжетом