8 июля, понедельник
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
В Оболонському районі запроваджується карантин у зв’язку з виявленням небезпечного шкідника дерев
В Оболонському районі запроваджується карантин у зв’язку з виявленням небезпечного шкідника дерев

В Оболонському районі запроваджується карантин у зв’язку з виявленням небезпечного шкідника дерев

Шкідник становить небезпеку винятково для дерев, тому жодних обмежень для киян не передбачається. Про це повідомляє Департамент захисту довкілля та адаптації до зміни клімату КМДА.

Карантинні заходи поширюються на:

  • сквер на просп. Степана Бандери, 26-В – 28, площею 1,6 га;
  • сквер на вул. Йорданській, 26 площею 0,77 га;
  • сквер на просп. Володимира Івасюка, 65 площею 0,58 га;
  • територію Іхтіологічно-ботанічного ландшафтного заказника місцевого значення «Озеро Вербне», 31 га.

Заходи передбачають:

  • інтенсивне обстеження дерев на предмет зараження шкідником;
  • заборона на переміщення необробленої деревини ясеня, виробів, виготовлених із необробленої деревини ясеня і садивного матеріалу ясеня із зараженої зони в іншу частину регульованої зони;
  • фітосанітарні процедури, зокрема обробка заражених дерев під дією механічних, хімічних або термічних факторів;
  • у випадках, коли технічна переробка не може забезпечити належний рівень фітосанітарного захисту, – санітарна утилізація виявлених пошкоджених дерев.

Карантин буде запроваджений розпорядженнями КМВА, які набирають чинності з дня, наступного за днем їх опублікування в офіційному друкованому виданні та на офіційній інтернет-сторінці Головного управління Держпродспоживслужби.

Довідково.

Масове поширення златки ясеневої смарагдової може становити реальну загрозу повного зникнення ясеня – однієї з цінних лісових порід. Дерева, які заселяє смарагдова златка, як правило, засихають за 1-2 роки.

За інформацією Держпродспоживслужби, на території Європейського континенту златку вперше виявили в москві у 2005 році під час досліджень, що проводяться для з’ясування причин загибелі ясенів. До 2012 року шкідник поширився в радіусі близько 250 км навколо москви. Наразі поширення продовжується на північний захід, наближаючись до кордонів із Європейським Союзом.

Вперше ясеневу смарагдову златку виявлено в Україні у 2019 році на території Луганської області. Станом на початок 2024 року офіційно зареєстрована наявність ясеневої смарагдової златки у Сватівському та Старобільському районах Луганської області, Куп’янському районі Харківської області та в Києві.

Источник материала
Поделиться сюжетом