Буферна зона вдвічі зменшила кількість нелегалів з Білорусі - прикордонники Польщі
Буферна зона вдвічі зменшила кількість нелегалів з Білорусі - прикордонники Польщі

Буферна зона вдвічі зменшила кількість нелегалів з Білорусі - прикордонники Польщі

Завдяки запровадженій з 13 червня буферній зоні у прикордонній смузі з Білоруссю кількість нелегальних мігрантів, які хочуть потрапити з/до Польщі, зменшилася більш ніж удвічі.

Про це повідомила у п’ятницю речниця Прикордонної служби РП Катажина Зданович, передає Укрінформ із посиланням на Wnp.pl.

“Вже минуло три тижні роботи функціонування зони, і помітно її позитивний ефект. У нас зменшилася кількість спроб нелегального перетину кордону”, - заявила Зданович.

За її словами, упродовж останніх трьох тижнів зафіксовано 1,7 тис. спроб нелегального перетину кордону, а за такий же період до запровадження буферної зони - 3,9 тис.

“Чітко видно, що це зниження на понад 50%”, - наголосила прикордонниця.

Вона додала, що зменшилася також кількість кур’єрів, які перевозять нелегалів. За останні три тижні затримано 14 таких осіб, а за період до запровадження буферної зони таких осіб затримували щодня.

Зданович уточнила, що в буферній зоні можуть перебувати лише місцеві жителі, аграрії і підприємці, а також ті, хто отримає спеціальні дозволи. За три тижні спецдозволи прикордонники видали, в основному, журналістам та представникам неурядових організацій.

Буферна зона на польсько-білоруському кордоні загалом має довжину близько 60 км: на понад 40 км не можна перебувати у прикордонній зоні на глибину до 200 м, а на ділянці 16 км – до 2 км. Її запровадили рішенням глави МВС Польщі на три місяці.

У 2022 році Польща побудувала на кордоні з Білоруссю загородження заввишки 5,5 м і завдовжки 186 км, встановила сучасну систему електронного моніторингу у відповідь на штучне створення від літа 2021 року Білоруссю та Росією міграційного тиску на кордоні РБ з Польщею та Балтійськими країнами. Нещодавно ухвалено рішення про модернізацію цього загородження.

Варшава до 2028 року в межах масштабної програми “Щит Схід” побудує на кордоні з Росією і Білоруссю укріплення, системи виявлення й оповіщення, передові бази, логістичні вузли й системи протидії безпілотникам.

Теги по теме
Беларусь Польща
Источник материала
loader
loader