На ТОТ Херсонщини рівняють із землею могили українських військових - Центр журналістських розслідувань
На ТОТ Херсонщини рівняють із землею могили українських військових - Центр журналістських розслідувань

На ТОТ Херсонщини рівняють із землею могили українських військових - Центр журналістських розслідувань

На тимчасово окупованій території Херсонської області окупанти рівняють із землею поховання загиблих українських військових, яких поховали місцеві мешканці.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань, передає Укрінформ.

Зазначається, на центральному кладовищі Каланчака Скадовського району російські окупанти розрили могили, викопали і вивезли в невідомому напрямку труни з тілами трьох загиблих українських військових. Після цього могили засипали врівень із землею.

«Це військові артилерійської бригади, які загинули 24 лютого 2022 року – в перший день повномасштабної війни. Ми знаємо їхні імена, адже біля тіл були знайдені їхні жетони», - розповіли представники законної влади Каланчацької громади, додавши, що дозвіл на поховання брали у представників окупаційних військ.

Одночасно зі знищенням могил у Каланчаку російські окупанти зрівняли з землею десять поховань на кладовищі селища Брилівка сусідньої Виноградівської сільської громади Херсонського району. Місцеві мешканці поховали там тіла українських воїнів , які загинули під Каланчаком і Чаплинкою в перший день повномасштабного російського вторгнення РФ в Україну.

«Деякі тіла не могли навіть опізнати, лише по картках, паспортах та інших речах, які знаходили в одязі», – сказала волонтерка, уродженка Каланчака Юлія Смірнова.

Є припущення, що російські окупанти розривають могили для обміну тілами загиблих військових, зазначають у ЦНС.

При цьому представники законної влади зауважили, що російські загарбники розривають і знищують могили українських військових, які загинули саме після 24 лютого 2022 року. Принаймні тут окупанти поки що не чіпали більш ранні поховання загиблих учасників АТО.

Як повідомляв Укрінформ, ЗСУ восени 2022 року визволили правобережну частину Херсонської області, зокрема місто Херсон. Частина області, розташована на лівому березі Дніпра, тимчасово захоплена російськими військами.

Фото ілюстративне

Источник материала
loader
loader