Невідомий раніше вид кальмарів-вампірів виявлено в Південно-Китайському морі
Невідомий раніше вид кальмарів-вампірів виявлено в Південно-Китайському морі

Невідомий раніше вид кальмарів-вампірів виявлено в Південно-Китайському морі

Вчені з Китаю, можливо, ідентифікували новий вид кальмарів-вампірів — лише другий відомий вид у світі.  Кальмар-вампір (Vampyroteuthis infernalis) досягає довжини приблизно 1 фут (0,3 метра). Незважаючи на свій загрозливий вигляд і назву, вони є глибоководними падальщиками і навряд чи завдадуть шкоди іншим, крім дрібних безхребетних, і насправді зазвичай тяжіють до фекалій і мертвих тварин. Вид зустрічається в помірних і тропічних океанічних середовищах у багатьох регіонах світу.

Єдиний офіційно визнаний вид був описаний у 1903 році після глибоководної експедиції під керівництвом німецького морського біолога Карла Чуна. Пізніше було описано кілька додаткових видів, але згодом виявилося, що вони належать до того самого виду. 

Ці передбачувані новознайдені види були ювенільними формами V. infernalis, які мали зовсім інші фізичні характеристики — у кальмара, коли він дорослішає, відростає другий набір плавників ближче до голови, а його початкові плавники зникають.

«Десять видів-синонімів, які були описані раніше, показали деякі морфологічні відмінності на різних стадіях життя», — сказав Live Science провідний автор дослідження Даджун Цю, морський біолог з Інституту океанології Південно-Китайського моря.

Тепер, у новому дослідженні, яке було опубліковано 2 травня в препринтному журналі BioRxiv, дослідники описали другий вид кальмарів-вампірів, знайдених у Південно-Китайському морі, поблизу острова Хайнань, Китай, у 2016 році, який вони назвали V. pseudoinfernalis. Його знайшли приблизно на глибині від 2600 до 3300 футів (від 800 до 1000 метрів) під поверхнею моря, у так званій сутінковій зоні, куди проникає мало світла з поверхні.

Цей нещодавно ідентифікований вид демонструє деякі унікальні характеристики, які відрізняють його від V. infernalis. Наприклад, положення двох фотофорів — органів, що утворюють світло, — розташованих між його плавниками і хвостом, різне. У V. infernalis вони розташовані на третині шляху між плавниками та кінцем тіла, тоді як у V. pseudoinfernalis вони розташовані приблизно посередині між цими точками. V. pseudoinfernalis також має загострений хвіст, тоді як у V. infernalis його немає зовсім. Новознайдений вид також має дзьоб із довшим крилом на нижній щелепі. 

На фотографіях збереженого екземпляра він виглядає як чорна желатинова крапля, але в глибоководному середовищі він, ймовірно, має хвилясту, плащоподібну форму свого двоюрідного брата. Генетичний аналіз також показує, що V. pseudoinfernalis є окремим видом, зазначив Цю.

«Ми проаналізуємо більше зразків, щоб переконатися, що спостережувані морфологічні відмінності будуть послідовними в майбутньому», — сказав Цю. Здається ймовірним, що його раціон схожий на його більш відомого родича, але дослідження тривають, сказав він.

У той час як ряд Vampyromorphida містить лише V. infernalis і запропоновану V. pseudoinfernalis, численні вимерлі родичі існують у літописі скам’янілостей. Згідно з документом 2024 року, новий вид, знайдений у Люксембурзі в 2022 році, зберігся з рибою, стиснутою в його щупальцях.

Источник материала
loader
loader