Озоновий шар відновлюється раніше запланованого терміну
Озоновий шар відновлюється раніше запланованого терміну

Озоновий шар відновлюється раніше запланованого терміну

Останні дані вказують на значне скорочення гідрохлорфторвуглеців (ГХФВ), шкідливих як для озонового шару, так і для клімату. Цей успіх, який є результатом Монреальського протоколу, показує, що глобальні зусилля щодо поступової відмови від цих речовин ефективні, а скорочення перевищують попередні прогнози.

Нове дослідження, проведене міжнародною командою дослідників, виявило значний прогрес у прагненні знизити атмосферний рівень хімічних речовин, які руйнують захисний озоновий шар Землі, підтверджуючи успіх історичних правил, що обмежують їх виробництво та використання. Вчені Empa зробили свій внесок у це дослідження завдяки вимірюванням на високогірній дослідницькій станції в Юнгфрауйоху.

Монреальський протокол і ГХФУ

Дослідження, проведене дослідниками з Брістольського університету та нещодавно опубліковане в Nature Climate Change, вперше показує помітне зниження атмосферних рівнів сильнодіючих озоноруйнівних речовин (ОРВ), званих гідрохлорфторвуглецями (ГХФВ). Ці HCFC також є шкідливими парниковими газами (ПГ), тому їх зменшення також має зменшити глобальне потепління.

Монреальський протокол був узгоджений на міжнародному рівні в 1987 році для запровадження контролю над виробництвом і використанням ОРВ, які колись широко використовувалися у виробництві сотень продуктів, включаючи холодильники, аерозольні спреї, піни та упаковку. ГХФУ були розроблені як заміна хлорфторвуглеців (ХФВ). Незважаючи на те, що виробництво ХФУ заборонено в усьому світі з 2010 року, виробництво та використання ГХФУ наразі все ще припиняється у всьому світі, а дата завершення запланована на 2040 рік. Їх замінять гідрофторвуглеводні (ГФВ) та інші сполуки, що не руйнують озоновий шар.

Озоновий шар відновлюється раніше запланованого терміну - Фото 1
Для вченого та співавтора Empa Стефана Рейманна це дослідження являє собою «важливу віху в історії заходів щодо стримування озонової діри, коли ми вперше змогли продемонструвати, що навіть продукти, що замінюють ще більше озоновий шар ХФВ зараз зменшується – і це навіть на п’ять років раніше, ніж очікувалося»

«Результати дуже обнадійливі. Вони підкреслюють велике значення створення та дотримання міжнародних протоколів», – каже провідний автор Люк Вестерн з Школи хімії Брістольського університету. «Без Монреальського протоколу цей успіх був би неможливим. Таким чином, це рішуче схвалення багатосторонніх зобов’язань щодо боротьби з руйнуванням озонового шару в стратосфері з додатковими перевагами у боротьбі зі зміною клімату, спричиненою діяльністю людини».

Зниження швидше, ніж очікувалося

Міжнародне дослідження показує, що загальна кількість озоноруйнівного хлору, що міститься у всіх HCFC разом узятих, досягла піка у 2021 році. Оскільки ці сполуки також є потужними парниковими газами, їх внесок у зміну клімату також досяг піку в цьому році. Цей максимум відбувся на п’ять років раніше, ніж прогнозувалося в останньому звіті про оцінку озонового шару, опублікованому у 2022 році. Хоча падіння між 2021 і 2023 роками становило менше ніж 1%, це все одно свідчить про те, що викиди HCFC рухаються в правильному напрямку.

Для вченого та співавтора Empa Стефана Рейманна це дослідження являє собою «важливу віху в історії заходів щодо стримування озонової діри, коли ми вперше змогли продемонструвати, що навіть продукти, що замінюють ще більше озоновий шар ХФВ зараз зменшується – і це навіть на п’ять років раніше, ніж очікувалося». За словами дослідника Empa, це стало можливим лише завдяки постійному посиленню міжнародних протоколів та їх перевірці за допомогою атмосферних вимірювань, наприклад, на Юнгфрауйоху.

Забезпечення майбутньої екологічної стабільності

Результати ґрунтуються на високоточних вимірюваннях у розподілених по всьому світу атмосферних обсерваторіях, використовуючи дані Advanced Global Atmospheric Gases Experiment (AGAGE) і Національного управління атмосфери та океану (NOAA) у США, включаючи високогірну дослідницьку станцію на Юнгфрауйоху, де вчені Empa проводили свої атмосферні вимірювання.

«Ми використовуємо високочутливі методи вимірювання та ретельні протоколи, щоб забезпечити надійність цих спостережень», — сказав співавтор Мартін Воллмер, атмосферний учений з Empa.

Співавтор і вчений NOAA Ісаак Вімонт додав: «Це дослідження підкреслює критичну потребу бути пильними та активними в нашому моніторингу навколишнього середовища, гарантуючи, що інші контрольовані озоноруйнівні та парникові гази слідують подібній тенденції, що допоможе захистити планету в майбутньому. поколінь».

Источник материала
loader
loader