Ефект Ейнштейна: отримано знімок найяскравішого об'єкта в космосі, і він дивує
Ефект Ейнштейна: отримано знімок найяскравішого об'єкта в космосі, і він дивує

Ефект Ейнштейна: отримано знімок найяскравішого об'єкта в космосі, і він дивує

Астрономи використали ефект, передбачений Альбертом Ейнштейном, щоб отримати один із найкращих знімків квазара.

Космічний телескоп Вебб за допомогою гравітаційного лінзування зробив приголомшливу фотографію квазара RX J1131-1231, який розташований на відстані приблизно 6 млрд світлових років від нас. Астрономи називають цю фотографію одним із найкращих знімків квазарів, зроблених за допомогою гравітаційного лінзування. При цьому сам квазар має вигляд кільця і трьох блискучих дорогоцінних каменів. Насправді це різні зображення одного й того ж об'єкта, пише Universe Today.

У Фокус. Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найсвіжіші та найзахопливіші новини зі світу науки!

Ефект Ейнштейна

Ефект гравітаційного лінзування вперше передбачив Альберт Ейнштейн. Як відомо, вся матерія, що має масу, викривляє простір, а також світло. Тому якщо використовувати як збільшувальну лінзу галактику або скупчення галактик, які розташовані ближче до Землі, то можна спостерігати за дуже далекими об'єктами в космосі. По-іншому їх побачити іноді просто неможливо.

Телескоп Вебб використовував еліптичну галактику як лінзу, яка своєю гравітацією посилила і спотворила світло, що виходить від далекого квазара RX J1131-1231. Через те, що світло подорожує космосом у різних напрямках, на новому знімку видно один і той самий квазар, але кілька разів і в різному вигляді.

Найяскравіший об'єкт у космосі

Квазарами називають найяскравіші об'єкти в космосі, які створює надмасивна чорна діра в центрі галактики. Квазари часто затьмарюють світло всієї галактики. Чорна діра випускає сильне випромінювання з акреційного диска, де накопичилася дуже гаряча матерія, яка повільно опускається в чорну діру. Саме це випромінювання і створює квазар.

Космічний телескоп Вебб за допомогою гравітаційного лінзування зробив приголомшливу фотографію квазара RX J1131-1231, який розташований на відстані приблизно 6 млрд світлових років від нас. Астрономи називають цю фотографію одним із найкращих знімків квазарів, зроблених за допомогою гравітаційного лінзування. При цьому сам квазар має вигляд кільця і трьох блискучих дорогоцінних каменів. Насправді це різні зображення одного й того ж об'єкта
Фото: NASA

Що більша зміна в спектрі світла квазара, то ближче внутрішній край аккреційного диска знаходиться до чорної діри. У даному випадку він знаходиться дуже близько. Це говорить про те, що чорна діра обертається дуже швидко. Вчені вважають, що її швидкість обертання становить 50% швидкості світла.

Подібні зображення квазарів дають змогу астрономам вивчати регіон навколо чорної діри. Такі знімки допомагають з'ясувати подробиці розподілу звичайної матерії в цьому регіоні, що має допомогти зрозуміти розподіл там темної матерії.

Надмасивна чорна діра

Знімок квазара RX J1131-1231 може розповісти про те, як формувалася і росла чорна діра в його центрі. Існує кілька основних теорій про зростання чорних дір. Відомо, що чорні діри зоряної маси виникають унаслідок загибелі масивних зірок. Вони вибухають як наднові. Те, що залишилося, перетворюється на чорну діру.

Але надмасивні чорні діри в центрах галактик формуються одним із двох способів. Вони можуть виникнути внаслідок накопичення матерії протягом довгого періоду під час зіткнень і злиттів галактик. Чорна діра, що зростає, накопичує навколо себе матерію постійно, що призводить до її швидкого обертання. З іншого боку, ці чорні діри можуть виникати завдяки великій кількості коротких епізодів накопичення матерії і в цьому випадку швидкість обертання буде меншою.

Поки що астрономи вважають, що чорна діра в центрі квазара RX J1131-1231 обертається дуже швидко. Це означає, що вона, найімовірніше, зростала за рахунок злиття галактик.

Як уже писав Фокус, у Землі є 7 дивних супутників і одному з них можна дати ім'я. Один із квазісупутників нашої планети очікує, що йому дадуть ім'я, яке буде легко запам'ятати, на відміну від офіційної назви.

Також Фокус писав про те, що вчені підтвердили гіпотезу про те, що на Землю 12 800 років тому впала величезна комета, що призвело до зміни клімату.

Теги по теме
Космос
Источник материала
Поделиться сюжетом