Магніт для метеликів: як виростити вдома будлею
Магніт для метеликів: як виростити вдома будлею

Магніт для метеликів: як виростити вдома будлею

Метелики – наші улюблені комахи-запилювачі, адже окрім користі вони приносять також чимало естетичного задоволення. Щоби привабити їх у свій сад, радять вирощувати в ньому деякі спеціальні рослини, такі як будлея.

Цей чагарник може рости окремо, а може виконувати роль живоплоту. Як виростити будлею на своїй ділянці, розповідає OBOZ.UA.

Будлея відноситься до родини губоцвітих. Різні її види походять з Азії, Африки та Америки. На сьогодні відомо близько 100 сортів і у природі досі відкривають нові. Перші відомі в Європі види мали бузковий колір і солодкий аромат, за що рослина отримала назву "літній бузок". Найпопулярнішою для вирощування в садах є будлея Давида. Ця рослина є дуже привабливою для різних комах-запилювачів, саме тому вона отримала ще одну народну назву – метеликовий кущ.

Як обрати місце

Будлеї потрібно багато сонячного світла, тому під її висадку краще обирати місце на осонні. Напівтінь теж підійде, але цвітіння буде дещо менш рясним. При цьому бажано, щоби ділянка була захищена від вітрів. За потреби можна встановити для рослини опору.

Ґрунт рослині підходить практично будь-який. Але найкращим буде слабокислий та добре дренований. Якщо ваша ділянка розташована на важких ґрунтах, просто змішайте землю з піском і компостом – цього буде достатньо.

Для окремого куща виділіть приблизно 1 квадратний метр площі. Якщо плануєте живопліт, розміщуйте рослини на відстані 50-60 см одна від одної.

Як виростити будлею з насіння

Насіння рослини потребує досить значного часу на проростання, тому висівати його варто ще у січні-лютому. Тоді до часу, коли припиняться нічні заморозки, ви отримаєте досить дорослий і здатний до укорінення у відкритому ґрунті паросток.

Для пророщування насінини (а вони досить дрібні) насипають у неглибокі посудини з ґрунтосумішшю для розсади. Присипати його землею не потрібно. Полив насіння найкраще здійснювати за допомогою пульверизатора. Таке внесення води буде найбільш обережним. За умови температури 20-25 градусів перші сходи з’являться за 7-10 днів. З цього моменту важливо забезпечити рослині достатнє освітлення.

Коли на рослині розвинеться 3-4 справжніх листка, будлею пікірують і розсажують в окремі горщики діаметром 12-14 см. Вона зростатиме швидко, тому потребуватиме простору.

Переносити на ділянку молоду рослину варто у другій половині травня. І перші кілька тижнів ретельно стежити, щоби земля під нею не пересихала. За таких умов будлея може зацвіти уже у перший рік. Якщо для вас не принципово, то ви можете посіяти насіння одразу у відкритий ґрунт після останніх весняних заморозків. В такому разі простежте, щоби біля неї не почали проростати бур’яни – вони можуть заглушити рослину.

Як доглядати будлею

Будлея славиться своєю невибагливістю, тому для того, щоби прижитись, їй потрібен хіба що періодичний полив, який вбереже кущ від пересихання. Але наприкінці зими рослини другого року вирощування варто обрізати на рівні 30 см від землі. Це стимулює їх ріст і забезпечить пишніше цвітіння.

Коли рослина почне розпускатись, не забувайте знімати з неї зів’ялі квіти. Так у будлеї буде більше сил на формування нових бутонів. Полив застосовуйте помірно. Ґрунт, на якому росте кущ, не повинен заболочуватися. На зиму землю навколо нього краще мульчувати.

Для підживлення будлеї краще обирати добрива для троянд. Воно містить достатньо калію, який сприяє цвітінню рослини. Також підійде монофосфат калію. Обраний засіб достатньо внести один раз на рік – навесні.

Раніше OBOZ.UA розповідав, як укорінити і виростити троянду з букета.

Підписуйтесь на канали OBOZ.UA в Telegram і Viber, щоб бути в курсі останніх подій.

Источник материала
Поделиться сюжетом