Російські телеграм-канали поширюють фейки про ракетний удар РФ по «Охматдиту», — ЦПД
Російські телеграм-канали поширюють фейки про ракетний удар РФ по «Охматдиту», — ЦПД

Російські телеграм-канали поширюють фейки про ракетний удар РФ по «Охматдиту», — ЦПД

Деякі пропагандистські пабліки називали російську атаку «провокацією режиму Зеленського» та «роботою української ППО». При цьому деякі шкодували, що ракета впала не на основний корпус лікарні, де нібито лікують військових ЗСУ.

Центр протидії дезінформації зібрав деякі російські фейки, поширені в телеграм-каналах, щодо ракетного удару Росії по дитячій лікарні «Охматдит» у Києві 8 липня.

Як повідомляє ЦПД, російські пропагандисти одразу почали виправдовувати черговий терористичний акт російських злочинців, поширюючи відповідні фейки.

Окремі пропагандистські пабліки називали російську атаку «провокацією режиму Зеленського». Зокрема, вони пишуть, начебто в лікарні «заздалегідь підготували заряди, щоб підірвати під час прильотів ракет». «Звичайно, без британських та американських спецслужб не обійшлося, професійні фотографи на місці кривавої провокації про це свідчать», — пишуть пропагандисти.

 Російські телеграм-канали поширюють фейки про ракетний удар РФ по «Охматдиту», — ЦПД - Фото 1

Інші ж стверджують, що нібито лікарню «спеціально» обстріляла «українська ППО», «керована англомовними операторами».

 Російські телеграм-канали поширюють фейки про ракетний удар РФ по «Охматдиту», — ЦПД - Фото 2

Російські телеграм-канали поширюють фейки про ракетний удар РФ по «Охматдиту», — ЦПД - Фото 3

Деякі телеграм-канали писали, начебто київський «Охматдит» з 2022 року є військовим госпіталем. При цьому висловлювали «жаль» через те, що «збита ракета впала не на основний корпус лікарні, де під виглядом дітей лікують ЗСУ».

Російські телеграм-канали поширюють фейки про ракетний удар РФ по «Охматдиту», — ЦПД - Фото 4 

 Російські телеграм-канали поширюють фейки про ракетний удар РФ по «Охматдиту», — ЦПД - Фото 5

«Насправді це черговий терористичний акт країни-агресорки. Армія окупантів цілеспрямовано била по українських містах, житлових будинках і дитячій лікарні. росіяни свідомо тероризують та вбивають українців. Якби не було ППО, кількість загиблих була б значно більшою, оскільки чимало ракет не долетіли до міст. У результаті ракетних ударів по Україні вже є загиблі, і винен у цьому саме путін, який свідомо віддає такі злочинні накази», — пише ЦПД.

За даними міського голови Києва Віталія Кличка, у лікарні «Охматдит» наразі 16 постраждалих, семеро з них — діти. 15 постраждалих госпіталізували.

За останніми даними КМВА, внаслідок ракетного удару у Києві вже 15 загиблих та 38 постраждалих.

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець звернувся до низки міжнародних організацій із закликом відреагувати на російський обстріл дитячої лікарні «Охматдит» у Києві 8 липня. 

Фото: Ігор Клименко / телеграм

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
Долучитись
Теги по теме
Киев Обстрел пропаганда
Источник материала
loader
loader