Проривне дослідження розкриває прихований механізм мігрені
Проривне дослідження розкриває прихований механізм мігрені

Проривне дослідження розкриває прихований механізм мігрені

Дослідження виявило новий механізм, за допомогою якого білки, що вивільняються під час аури мігрені, транспортуються до сенсорних нервів, викликаючи мігрень, що може призвести до інноваційних методів лікування. Це відкриття пояснює однобічну природу мігрені та визначає потенційні нові білкові мішені для лікування.

Нове дослідження виявило раніше невідомий процес, коли білки з мозку транспортуються до певних сенсорних нервів, викликаючи напади мігрені. Це відкриття може призвести до нових методів лікування мігрені та інших видів головного болю.

Понад 800 000 данців страждають від мігрені – захворювання, яке характеризується сильними головними болями в одній стороні голови. Приблизно у чверті всіх пацієнтів з мігренню нападам головного болю передує аура – ​​симптоми з боку мозку, такі як тимчасові зорові або сенсорні порушення, що передують нападу мігрені за 5-60 хвилин.

Хоча ми знаємо з деякою впевненістю, чому пацієнти відчувають ауру, залишається певною загадкою, чому у них болить голова та чому мігрень є односторонньою.

Дотепер. Нове дослідження на мишах, проведене дослідниками з Університету Копенгагена, Rigshospitalet і лікарні Bispebjerg, є першим, яке продемонструвало, що білки, що вивільняються з мозку під час мігрені з аурою, переносяться спинномозковою рідиною до нервів, що передають сигнали болю, відповідальних за головний біль.

«Ми виявили, що ці білки активують групу тіл сенсорних нервових клітин в основі черепа, так званий трійчастий ганглій, який можна описати як ворота до периферичної сенсорної нервової системи черепа», — говорить постдоктор Мартін. Кааг Расмуссен з Центру трансляційної нейромедицини Копенгагенського університету, який є першим автором дослідження.

У корені трійчастого ганглія відсутній бар’єр, який зазвичай перешкоджає проникненню речовин у периферичні нерви, і це дозволяє речовинам у спинномозковій рідині проникати та активувати сенсорні нерви, що передають сигнали болю, що призводить до головного болю.

«Наші результати свідчать про те, що ми визначили основний канал зв’язку між мозком і периферичною сенсорною нервовою системою. Це раніше невідомий сигнальний шлях, важливий для розвитку головного болю мігрені, і він також може бути пов’язаний з іншими захворюваннями головного болю», – каже професор Майкен Недергаард, який є старшим автором дослідження.

Периферична нервова система складається з усіх нервових волокон, відповідальних за зв’язок між центральною нервовою системою – головним і спинним мозком – і шкірою, органами та м’язами. Сенсорна нервова система, яка є частиною периферичної нервової системи, відповідає за передачу інформації про дотик, свербіж і біль до мозку.

Результати дослідження дозволяють зрозуміти, чому мігрень зазвичай одностороння, що було загадкою для вчених.

«Більшість пацієнтів відчувають односторонні головні болі, і цей сигнальний шлях може допомогти пояснити, чому. Наше дослідження того, як транспортуються білки з мозку, показує, що речовини переносяться не до всього внутрішньочерепного простору, а в першу чергу до сенсорної системи на тій самій стороні, що викликає односторонні головні болі», — говорить Мартін Кааг Расмуссен.

Дослідження проводилося на мишах, але також включало МРТ-сканування трійчастого ганглія людини, і, за словами вчених, є всі ознаки того, що функція сигнального шляху однакова у мишей і людей і що в людей також білки переносяться спинномозковою рідиною.

Білки можуть створити нові варіанти лікування

Використовуючи найсучасніші методи, такі як мас-спектрометрія, яка може виявити широкий вибір білків у певному зразку, дослідники проаналізували суміш речовин, що вивільняються під час аури нападу мігрені, тобто під час стадії порушення зору.

«Концентрація 11 відсотків з 1425 білків, які ми ідентифікували в спинномозковій рідині, змінювалася під час нападів мігрені. З них 12 білків, концентрація яких збільшилася, діяли як трансмітерні речовини, здатні активувати сенсорні нерви», — говорить Мартін Кааг Расмуссен і додає:

«Це означає, що коли білки вивільняються, вони переносяться до трійчастого ганглія через зазначені сигнальні шляхи, де вони зв’язуються з рецептором чутливого нерва, що сигналізує про біль, активуючи нерв і викликаючи напад мігрені, який змінює симптоми аури. »

Група білків, ідентифікованих дослідниками, включала CGRP – білок, який уже асоціюється з мігренню та використовується в існуючих методах лікування. Однак дослідники також виявили ряд інших білків, які можуть прокласти шлях для нових варіантів лікування.

«Ми сподіваємося, що виявлені нами білки, окрім CGRP, можуть бути використані в розробці нових профілактичних методів лікування пацієнтів, які не реагують на доступні антагоністи CGRP. Наступним кроком для нас є виявлення білка з найбільшим потенціалом», — говорить Мартін Кааг Расмуссен.

Він пояснює, що один із ідентифікованих білків, як відомо, відіграє роль у менструальній мігрені.

«Спочатку ми сподіваємося ідентифікувати білки, які викликають фенотипи мігрені. Потім ми проведемо провокаційні тести на людях, щоб визначити, чи може вплив одного з ідентифікованих білків спровокувати напад мігрені», — говорить Мартін Кааг Расмуссен і додає:

«Це гарна ідея перевірити, чи можуть цей та інші білки викликати напади мігрені у людей, тому що, якщо вони можуть, їх можна використовувати як мішені для лікування та профілактики».

Источник материала
loader
loader