Створено пристрій для визначення грипу за допомогою смартфона
Створено пристрій для визначення грипу за допомогою смартфона

Створено пристрій для визначення грипу за допомогою смартфона

Група китайських учених під керівництвом професорів Лю Юна і Чжу Ліна розробила портативний аналізатор для визначення підтипів вірусу грипу прямо на смартфоні. Дослідження опубліковано в журналі Sensors and Actuators: B. Chemical.

Вірус грипу становить серйозну загрозу для здоров’я населення, щорічно спричиняючи епідемії з високою захворюваністю і смертністю. Ба більше, віруси грипу мають високу швидкість мутації та безліч підтипів, які потребують застосування різних методів лікування.

У зв’язку з цим існує гостра потреба в точному, швидкому і портативному методі для диференціації різних підтипів вірусу грипу, контролю поширення вірусу і ухвалення рішень про лікування.

Вчені запропонували новий метод, що поєднує дві передові технології: петлеву ізотермічну ампліфікацію (LAMP) і CRISPR/Cas12a. LAMP відповідає за ампліфікацію (збільшення кількості) цільових фрагментів вірусної РНК, а CRISPR/Cas12a забезпечує високочутливе виявлення цих фрагментів.

Розроблена методика дає змогу визначити п’ять типів грипу (H1N1, H3N2, H5N1, H7N9 і грип B) всього за 45 хвилин, навіть за дуже низької концентрації вірусу). Для простоти використання методу вчені створили портативний аналізатор, керований смартфоном, під назвою SEDphone. Він оснащений спеціальним мікрофлюїдним чипом і здатний одночасно проводити ампліфікацію і детекцію кількох типів вірусів грипу.

Источник материала
loader
loader