У Києві відбувся допрем’єрний показ фільму «Кринки» від Укрінформу та фотографів Ліберових
У Києві відбувся допрем’єрний показ фільму «Кринки» від Укрінформу та фотографів Ліберових

У Києві відбувся допрем’єрний показ фільму «Кринки» від Укрінформу та фотографів Ліберових

У Києві в середу, 10 липня, відбувся закритий допрем’єрний показ документальної стрічки “Кринки”, яку зняли подружжя фотокореспондентів Костянтин і Влада Ліберови спільно з Укрінформом.

Як передає Укрінформ, події, показані у стрічці, відбуваються на Кринківському плацдармі – лівобережжі Херсонської області, захопленої у перший день повномасштабного вторгнення росіян, у селі, від якого залишились лише назва і точка на мапі.

У Києві відбувся допрем’єрний показ фільму «Кринки» від Укрінформу та фотографів Ліберових - Фото 1
У Києві відбувся допрем’єрний показ фільму «Кринки» від Укрінформу та фотографів Ліберових - Фото 2

Ліберови працювали над фільмом пів року та привезли з південного фронту унікальні кадри пекельних боїв, евакуації поранених на човнах, героїчної роботи операторів FPV-підрозділу Falcon, виживання у вщент зруйнованому селі бійців 126-ї окремої бригади територіальної оборони 30-го корпусу морської піхоти Збройних сил України.

У Києві відбувся допрем’єрний показ документальної стрічки Костянтина та Влади Ліберових "Кринки" / Фото: Євген Котенко, Укрінформ

“У нас не було наміру відзняти фільм. Ми і не збиралися знімати цей фільм. І не ми є авторами цього фільму. Його справжнім автором є війна, – зазначила Влада Ліберова перед початком показу. – Для нас із Костею, перш за все, цей фільм про абсолютний героїзм людей, про яких незаслужено не розповідають. Адже ключові герої фільму – це добровольці, в яких було абсолютно інше життя до 24-го лютого”.

У Києві відбувся допрем’єрний показ фільму «Кринки» від Укрінформу та фотографів Ліберових - Фото 17

Весь фільм побудований на коротких розповідях воїнів про пережите: воювати по горло у воді, форсувати Дніпро під прицільним ворожим вогнем, маскувати позиції там, де фактично нічого немає, навіть руїн від будинків, залежати цілковито від операторів дронів, які доставляють воду та їжу.

“У кожному кадрі – потужна енергетика, – заявила продюсерка стрічки, головна редактора редакції мультимедіа Укрінформу Галина Стасєва. – Відверті розповіді військових про смерть довкола них, впереміш із неперевершеним тонким почуттям гумору наших воїнів – це той магнетизм і та прихована сила, завдяки яким бійці тримають фронт у нерівних умовах, при значному переважанні противника у кількості”.

У Києві відбувся допрем’єрний показ фільму «Кринки» від Укрінформу та фотографів Ліберових - Фото 18
У Києві відбувся допрем’єрний показ фільму «Кринки» від Укрінформу та фотографів Ліберових - Фото 19

Враженнями від роботи над фільмом поділилася і режисерка стрічки Ольга Дмитренко. “Я переживала разом з воїнами кожен драматичний момент. Вибудувати структуру і охопити найважливіше з величезного обсягу відео, – а це понад 600 Гб унікального відеоматеріалу, – було вкрай важко і хотілося видати буквально все”, - зауважила вона.

Автором треку “Кринки”, використаного у стрічці, є командир роти 220-го батальйону 126-ї бригади Ігор Халус "Халус". Трек він написав під час виконання бойового завдання на лівому березі Дніпра восени 2023 року.

У Києві відбувся допрем’єрний показ фільму «Кринки» від Укрінформу та фотографів Ліберових - Фото 20

Як заявила Влада Ліберова у вступному слові перед показом стрічки, у тексті пісні є слова: “Ми тут, аби наші діти ніколи не бачили такой ночі, як ми у Кринках”. Це ще раз доводить, що ми не дарма вирішили зробити цей фільм. І дуже хочемо, аби його подивилося якомога більше людей. Для нас і для тих, хто там був, це надзвичайно важливо”.

У Києві відбувся допрем’єрний показ фільму «Кринки» від Укрінформу та фотографів Ліберових - Фото 21
У Києві відбувся допрем’єрний показ фільму «Кринки» від Укрінформу та фотографів Ліберових - Фото 22

На допрем’єрному показі були присутні, зокрема прес-офіцер 126-ї окремої бригади тероборони Віталій Гілевич, бійці роти 220-го батальйону 126-ї бригади ТРО, які і є героями стрічки, інші військові, громадські, медійні та політичні діячі.

У Києві відбувся допрем’єрний показ фільму «Кринки» від Укрінформу та фотографів Ліберових - Фото 23

Перед початком показу усі мали змогу ознайомитися зі світлинами, які Ліберови відзняли у Кринках упродовж пів року.

Прем’єра фільму відбудеться 11 липня о 18.00 на Ютуб-каналі Укрінформу.

Як повідомляв Укрінформ, у Раді Європи в Страсбурзі відбувся показ документального фільму "Люди зі сталі", режисером та продюсером якого є український музикант та художник Сергій Фоменко.

Фото: Ілля Русаков, Укрінформ

Теги по теме
фильм
Источник материала
loader
loader