Температура на вулицях і в парках столиці сягає +60°C, — урбаністична ініціатива «Містознавство»
Температура на вулицях і в парках столиці сягає +60°C, — урбаністична ініціатива «Містознавство»

Температура на вулицях і в парках столиці сягає +60°C, — урбаністична ініціатива «Містознавство»

Урбаністичний проєкт "Містознавство" вирішив продемонструвати, наскільки сильно прогріваються різні поверхні міста на сонці порівняно з тінню. Таким чином хотіли підкреслити, наскільки критично важливим є озеленення населених пунктів під час спекотної погоди.

На прикладі публічних просторів Києва наочно покажу, наскільки тінисті та трав'янисті поверхні прохолодніші за поверхні під сонцем та зі штучних матеріалів

Вимірювання проводили на різних локаціях столиці 12 липня за допомогою інфрачервоного пірометра Benetech GM321.

Прилад показав, що, наприклад, на Хрещатику тротуар на сонці прогрівається до +57, тоді як у затінку його температура нижче на 20 градусів. Газон на сонці теж гріється сильніше, проте він все ж не настільки гарячий, як поверхні з каменю та бетону.

У міських парках поверхня дерев'яних лавок нагрівається до вкрай некомфортних для сидіння +65 градусів. А от у тіні дерев цифра значно менша — близько +36 градусів.

Асфальт на дорогах, дитячі майданчики, будь-які інші поверхні — все це сильно розігрівається на вулиці у спеку за відсутності тіні та випромінює додаткове тепло.

Температура на вулицях і в парках столиці сягає +60°C, — урбаністична ініціатива «Містознавство» - Фото 1
Фото 1 из 6.
Температура на вулицях і в парках столиці сягає +60°C, — урбаністична ініціатива «Містознавство» - Фото 2
Фото 2 из 6.
Фото 3 из 6.
Температура на вулицях і в парках столиці сягає +60°C, — урбаністична ініціатива «Містознавство» - Фото 3
Фото 4 из 6.
Фото 5 из 6.
Фото 6 из 6.

І навіть встановлення "зелених" вуличних меблів (парклетів) не дуже допомагає впоратися зі спекою у місті, бо вони практично не дають затінку. Наприклад, лавки розігрілися до +50 градусів, а температура покриття під ногами сягає майже +60.

Найкращий спосіб "охолодити місто" у спеку — озеленювати його. Дерева та кущі дають тінь, а газони віддають тепло не так сильно, як асфальт та плитка. Крім того, вертикальне озеленення та зелені дахи знижують температуру будівель. До того ж рослини охолоджують повітря, використовуючи його тепло для випаровування води.

Раніше стало відомо: На київські дороги вийшла поливальна спецтехніка комунальників - чим це допомагає під час аномальної спеки?
Источник материала
loader
loader