Думали, там не наші діти, – родичі загиблих через 10 років після збиття MH17
Думали, там не наші діти, – родичі загиблих через 10 років після збиття MH17

Думали, там не наші діти, – родичі загиблих через 10 років після збиття MH17

Трагедія сталася 17 липня 2014 року, коли пасажирський літак Boeing 777 був збитий у небі над Донбасом, внаслідок чого загинуло 298 людей, серед яких 80 дітей. Дві третини загиблих були громадянами Нідерландів.

Що розповідають родичі загиблих через 10 років після збиття MH17

Сілене Фредрікс, мати одного з загиблих, згадує про свого 23-річного сина Брайса та його дівчину Дейзі, які летіли на відпочинок.

Мама Дейзі померла за 3 місяці до цього. Вони хотіли розвіятися, поїхати десь у відпустку. Обрали Балі. Ми допомогли їм купити квитки. Дейзі ще навчалась і я сказала: "Почекай до канікул". Перший день канікул був 17 липня,
– розповіла Сілене.

Вона розповідає, як декілька днів до трагедії злякалась, побачивши новини про збиття військового літака в Україні, але сподівалася, що це не станеться з пасажирськими літаками.

"Це так само наша війна. Бо наші діти померли у цій війні", – зазначила мати загиблого Брайса.

Жінка перебуває в групі із двох десятків родичів, що досі відвідують усі судові засідання, які пов'язані зі збиттям боїнга. Одне із бажань Сілене – побачити на лаві підсудних Путіна.

Він (Путін – 24 Канал) – головний відповідальний. І він бреше, розповсюджує фальшиву інформацію. Він найвища відповідальна людина і він все знає,
– каже Сілене.

Втім, у неї є сумніви, що за ґрати колись потрапить не тільки глава Кремля, а й виконавці злочину.

"Вони ніколи не відсидять свій термін у тюрмі. Ми це знаємо. Але це не означає, що не треба судитися. Треба, бо це справедливість – для тих, хто більше не з нами, для нас, як сімей. Навіть якщо вони ніколи не сядуть за ґрати. Правосуддя сказало своє слово – і це важливо. Світ знає", – резюмувала жінка.

Зауважимо, що за словами батька загиблої в MH17 сімнадцятирічної Ельземіки Ханса де Борста, суд довів прямий зв’язок Кремля зі збиттям літака рейсу MH17. Про це він заявив в етері Київ24, передає 24 Канал.

"Ми раді, що відбувся суд і ці троє були засуджені. І особливо, що був прямий зв’язок з Кремлем. Це добре. Є справа у Європейському суді з прав людини. Ми дивимося як Росія атакувала два роки тому Україну. Я відчуваю, як моя країна була вбита в тій самій війні, яку зараз веде Росія", – сказав він.

Що відомо про збиття рейсу MH17

Трагедія сталася 17 липня 2014 року, коли пасажирський літак Boeing 777 був збитий у небі над Донбасом, внаслідок чого загинуло 298 людей, серед яких 80 дітей. Дві третини загиблих були громадянами Нідерландів.

Попри часткове закриття повітряного простору над зоною конфлікту в Україні, рейс MH17 пролітав на висоті, що відповідала українським нормам безпеки. В той час Росія вже доправила до Донбасу зенітно-ракетний комплекс "Бук", з якого і був збитий літак.

Розслідуванням катастрофи займалась Міжнародна група слідчих, яка включала представників країн, що мали найбільше жертв, а також України. Зрештою, Окружний суд Гааги засудив до довічного ув'язнення трьох осіб: Ігоря Гіркіна, Сергія Дубінського та Леоніда Харченка. Олега Пулатова, який був єдиним представленим адвокатом, звільнили від обвинувачень.

Журналіст нідерландського суспільного медіа NOS Герт-Ян Денненкамп розповідає, що розслідування було унікальним через відкритість місця катастрофи для медіа. Він бачив місце падіння літака і спілкувався з місцевими мешканцями, які стали свідками трагедії.

Міжнародне розслідування під керівництвом Bellingcat встановило маршрут "Буку" та підтвердило його російське походження. Проте Росія заперечувала свою причетність і створювала фальшиві версії інциденту.

Збиття MH17 стало першим епізодом, який призвів до запровадження Європейським Союзом економічних санкцій проти Росії.

Теги по теме
Война на Донбассе Жертвы MH17
Источник материала
Упоминаемые персоны
loader
loader