Заборона релігійних організацій, пов‘язаних з РФ: законопроєкт пройшов комітет Ради
Заборона релігійних організацій, пов‘язаних з РФ: законопроєкт пройшов комітет Ради

Заборона релігійних організацій, пов‘язаних з РФ: законопроєкт пройшов комітет Ради

Парламентський комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики рекомендує Верховній Раді ухвалити в цілому законопроєкт щодо заборони діяльності в Україні релігійних організацій, пов’язаних з Російською Федерацією.

Про це повідомила пресслужба Апарату Верховної Ради, передає Укрінформ.

«18 липня на своєму засіданні Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики переглянув висновок до проєкту закону про внесення змін до деяких законів щодо діяльності в Україні релігійних організацій за реєстр. №8371, який унеможливлює в Україні діяльність релігійних організацій, що мають звʼязки з Російською Федерацією», - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що до другого читання було розширено редакції деяких норм документа.

Зокрема, проєктом закону передбачено заборону діяльності Російської православної церкви в Україні. Так, у статті 3 тепер йдеться: «Зважаючи на те, що Російська православна церква є ідеологічним продовженням режиму держави-агресора, співучасницею воєнних злочинів та злочинів проти людяності, що здійснюються від імені Російської Федерації та ідеології "русского мира", діяльність Російської православної церкви в Україні заборонена».

«Це, фактично, цитата із резолюції ПАРЄ, тобто ми ще й підсилюємо наш закон міжнародними документами», - зазначила заступниця голови комітету Євгенія Кравчук.

Профільний комітет рекомендував підтримати законопроєкт у цілому як закон в залі парламенту.

За словами голови парламентського комітету Микити Потураєва, ухвалення цього закону стане одним із доленосних рішень для розвитку незалежної України.

Як повідомляв Укрінформ, уряд у січні 2023 року зареєстрував у Верховній Раді законопроєкт №8371 щодо заборони в Україні релігійних організацій, згідно з яким може бути припинена діяльність УПЦ МП.

Верховна Рада 19 жовтня 2023 року ухвалила в першому читанні цей законопроєкт. Він передбачає заборону діяльності релігійних організацій, керівний центр яких розташований у державі, що здійснює збройну агресію проти України. Крім того, згідно з законопроєктом, діяльність релігійної організації може бути припинена в судовому порядку за зверненням уповноваженого центрального органу влади.

5 березня 2024 року Комітет ВР з питань гуманітарної та інформаційної політики рекомендував парламенту ухвалити в другому читанні законопроєкт про заборону релігійних організацій, які пов’язані з Росією.

Теги по теме
Верховная Рада Религия
Источник материала
loader
loader