Популярні ліки для шлунку сильно підвищують ризик деменції
Популярні ліки для шлунку сильно підвищують ризик деменції

Популярні ліки для шлунку сильно підвищують ризик деменції

Омепразол – один із представників класу ліків, відомих як інгібітори протонної помпи. До цієї групи препаратів входять езомепразол, пантопразол та інші "празоли".

Для чого призначають омепразол

Інгібітори протонної помпи знижують вироблення соляної кислоти в шлунку і широко застосовуються для лікування печії через ГЕРХ, виразки шлунка та інших захворювань органів ШКТ.

Ці препарати зазвичай добре переносяться, рідко викликають побічні явища і загалом вважаються безпечними, тому продаються без рецепта. Однак дослідження виявило зв'язок між приймання інгібіторів протонної помпи та деменцією.

Виявилося, що люди старше 45 років, які приймали "празоли" 4 роки чи більше, ймовірність виникнення деменції була на 33% вищою порівняно з тими, хто ці препарати не приймав.

Наскільки високі ризики

Самі автори дослідження стверджують, що не виявили зв'язку між короткочасним (менше 4 років) прийманням інгібіторів протонної помпи та розвитком деменції. Крім того, вчені виявили лише кореляцію, а не причинно-наслідковий зв'язок. Це означає, що деменція в учасників дослідження могла розвинутись і з інших причин, не пов'язаних із прийманням цих ліків.

Якщо ви приймаєте омепразол або інші ліки з групи інгібіторів протонної помпи за призначенням лікаря, самостійна відмова від них може бути небезпечною. Для профілактики деменції краще дотримуватись інших рекомендацій:

  • вести активний спосіб життя та намагатися підтримувати нормальну вагу;
  • контролювати рівень цукру в крові та артеріальний тиск, а при їх підвищенні своєчасно звертатися до лікаря;
  • за необхідності використовувати слухові апарати чи інші засоби корекції слуху;
  • обмежити вживання алкоголю та куріння або повністю від них відмовитися;
  • знайти емоційну та соціальну підтримку.
Источник материала
loader
loader