Боррель закликав Китай вплинути на Росію заради завершення її війни проти України
Боррель закликав Китай вплинути на Росію заради завершення її війни проти України

Боррель закликав Китай вплинути на Росію заради завершення її війни проти України

Високий представник ЄС під час зустрічі з міністром закордонних справ Китаю Ван Ї, що відбулася сьогодні в Лаосі в рамках міністерської зустрічі АСЕАН, закликав китайську сторону сприяти мирному процесу в Україні та припинити експорт в Росію товарів подвійного призначення, що дозволяє агресору нарощувати виробництво озброєнь.

Як повідомляє Укрінформ, така інформація оприлюднена сьогодні на сайті Європейської служби зовнішніх дій.

«Високий представник зауважив, що ЄС і Китай повинні визнати занепокоєння одне одного. Це перш за все стосується підтримки Китаєм російської агресивної війни проти України. Високий представник пояснив, чому Європейський Союз вважає російську війну проти України екзистенційною загрозою для Європи. Він висловив занепокоєння тим, що експорт Китаєм великої кількості товарів та елементів подвійного призначення надає Росії підтримку в нарощуванні виробництва її військового обладнання», - йдеться у повідомленні.

Як зазначається, Жозеп Боррель попросив Китай скористатися своїм впливом на Росію, щоб зробити власний внесок у завершення цієї війни. Він попросив Китай підтримати мирний процес в Україні та зауважив, що спільна заява Китаю з Бразилією від травня 2024 року не є рухом у цьому напрямку.

Як повідомляв Укрінформ, Китай і Бразилія наприкінці травня оприлюднили спільну позицію стосовно політичного врегулювання «кризи в Україні», заявивши про підтримку мирної конференції, визнаної Україною і Росією, за рівноправної участі всіх сторін та з обговоренням усіх мирних планів.

При цьому сторони сформулювали шість пунктів, виконання яких, на їх думку, дасть змогу повернути мир в Україну, не згадавши при цьому відновлення територіальної цілісності й суверенітету України в межах міжнародно визнаних кордонів.

Цього тижня міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба здійснив робочий візит до Китаю, де пояснив позицію України щодо досягнення тривалого та справедливого миру після завершення російської агресії.

Теги по теме
война
Источник материала
loader
loader