У Харкові дерусифікували три станції метро та 48 вулиць
У Харкові дерусифікували три станції метро та 48 вулиць

У Харкові дерусифікували три станції метро та 48 вулиць

У Харкові розпорядженням начальника Харківської ОВА перейменовані три станції метро та 48 вулиць.

Про це повідомляється на сайті ОВА, передає Укрінформ.

“Останнє розпорядження про перейменування об'єктів топоніміки підписав начальник Харківської ОВА Олег Синєгубов. Для обʼєктивності процесів перейменування було створено Робочу групу, до складу якої увійшли представники громадськості, науковці, історики та краєзнавці університетів, органів місцевого самоврядування, зокрема Харківської міськради. Також у складі групи - начальниця Північно-Східного міжрегіонального відділу Українського інституту національної пам'яті”, - йдеться у повідомленні.

Робоча група провела 9 засідань, детально обговорюючи всі пропозиції. Ті, які набрали найбільшу кількість голосів членів групи, і були включені до розпорядження, яке можна переглянути Перейменовано три станції метрополітену: “Героїв Праці” - на “Салтівську”, “Завод ім. Малишева” — на “Заводську”, “Проспект Гагаріна” — на “Леваду”.

Перейменовано ще 48 топонімів – вулиць, провулків, проспектів, бульварів. Зокрема, з’явилися: вулиці 92-ої бригади (Грицевця); Майка Йогансена (Лермонтовська); Михайля Семенка (Чайковська); Ігоря Малицького (Нікітіна); Алли Горської (Яблочкіна); Дмитра Антоновича (бульвар Грицевця); Олександра Олеся (Єсеніна); Сергія Параджанова (Шолохова); Бригади “Хартія” (Рибалка).

Повний перелік можна переглянути за посиланням.

“Нарешті в Харкові з'явилась вулиця на честь першого осадчого й отамана Івана Кривошлика - важливий крок для історії міста, тим більше у рік 370-річчя. Ще у нас з'явилась вулиця на честь Валерія Романовського, історика і справжнього патріота Харкова і України. Тепер є вулиця Родини Ковалевських, які відомі в Харкові з XVII століття і майже три століття були впливовими особами в різних галузях. Є тепер і провулок Леоніда Ушкалова, роботи якого ще довго будуть впливати на суспільство. Ще нарешті вулиця Актюбинська отримала свою історичну назву - Ханченківська. Суздальські ряди тепер мають назву Гостиний Двір, оскільки він і досі збережений і старовинна назва відправляє нас до історії Харкова”, - зазначив у Фейсбуці історик, член робочої групи Андрій Парамонов.

Водночас громадські діячі, депутати обласної ради, громадські організації розкритикували підписане розпорядження через те, що в топонімах не увічнили деяких діячів, натомість обрали нейтральні назви.

Зокрема, пропонувалося перейменувати проспект Гагаріна на Зміївський шлях (історична назва). Також відкинуто пропозиції назвати вулиці на честь Міська Барбари, Cимона Петлюри, Василя Мисика та інших українських діячів.

25 липня представники громадськості зверталися до Харківської ОВА та за добу зібрали понад 420 підписів, сподіваючись, що голова адміністрації дослухається.

“Жодних змін, порівняно з проголосованим робочою групою, немає. Дякую усім, хто долучився до підтримки увічнення пам'яті Міська Барбари, Василя Мисика, Олександра Клушина, Сергія Янголенка, Cимона Петлюри. Тренуйтеся вимовляти Аерокосмічний проспект (замість Гагаріна, - ред.). Тут хочу подякувати активній частині робочої групи, яка генерувала сенси, дискутувала і знаходила хороші рішення”, - написала у Фейсбуці начальниця Північно-Східного міжрегіонального відділу Інституту національної пам'яті Марія Тахтаулова.

Речниця ОВА Олена Шаповал уточнила журналістам, що у розпорядженні перелік тих перейменувань, які були погоджені більшістю голосів робочої групи.

“Як виконавчий орган влади ми дотримуємося всіх правових процедур. Наголошую, що ОВА має повноваження перейменувати лише ті топоніми, які підпадають під дію відповідного Закону. Здійснити перейменування всіх вулиць не в нашій компетенції. Але відповідні перейменування своїм рішенням здійснюють органи місцевого самоврядування”, - сказав Синєгубов.

Представники громадськості планують звернутися до Харківської міськради щодо окремих перейменувань.

Як повідомляв Укрінформ, міська рада Миколаєва виявилася єдиною на Миколаївщині, яка у відведений законом термін не ухвалила рішення про перейменування об'єктів топоніміки, тому це право перейшло до ОВА.

Теги по теме
Харьков
Источник материала
loader
loader