На пляжах Туреччини, вщент заповнених туристами, відбулись масові протести
На пляжах Туреччини, вщент заповнених туристами, відбулись масові протести

На пляжах Туреччини, вщент заповнених туристами, відбулись масові протести

На пляжах Туреччини, наповнених туристами, пройшли протести. Так, на заході країни демонстранти скандували: «Береги належать народові» (Kıyılar Halkındır). Акція відбулася на тлі невдоволення обмеженням доступу до пляжів, які все частіше опиняються в приватних руках. Про це пише турецька газета Haber Global.

Акція розпочалася вранці минулої неділі. Група протестувальників зібралася на центральному пляжі Фоча в Ізмірі на західному узбережжі країни. Незабаром після цього захід привернув увагу туристів, частина яких приєдналася до демонстрації. Усі учасники вимагали повернути пляжі у громадське користування. Багато хто тримав плакати з гаслами «Свободу пляжам» та «Наші береги – наша спадщина» і виступали проти комерційного підходу до експлуатації узбережжя.

«Ті, хто брав участь у протесті, висловлювали свій протест, ходячи у воді з рушниками перед шезлонгами та парасольками, розташованими майже на березі моря. Це відбувалось відразу у трьох приватних пляжних клубах», –пише видання.  

Зауважимо, що протести у Фоча – це частина ширшої кампанії, спрямованої на захист громадських просторів у всій Туреччині. Організатори заявили, що продовжуватимуть свої акції доти, доки їхні вимоги не будуть почуті. «Ці пляжі завжди були доступні всім, і ми не дозволимо приватним особам та компаніям захоплювати їх. Ми тут для того, щоб захистити наше право на вільний доступ до моря та берегів», – заявив один із учасників акції.

Місцева поліція була присутня на місці подій, але не втручалася, оскільки протести проходили мирно. «Ми стежимо за ситуацією і готові втрутитися у разі потреби, проте досі акція проходить у рамках закону», – прокоментував представник поліції.

Серед демонстрантів була і відома екологічна активістка Айше Демір, яка наголосила на такому: «Ми бачимо, як пляжі по всій Туреччині поступово переходять у приватні руки, і це неприпустимо. Береги належать народу, і ми боротимемося за їхнє повернення». «Ми не зупинимося, доки не досягнемо справедливості. Наша мета –  повернути пляжі у громадське користування та запобігти їх подальшій приватизації», – підкреслив один із організаторів акції.

Источник материала
loader
loader