Несправний Starliner може залишити двох астронавтів на орбіті до 2025 року
Несправний Starliner може залишити двох астронавтів на орбіті до 2025 року

Несправний Starliner може залишити двох астронавтів на орбіті до 2025 року

На конференції 7 серпня фахівці NASA визнали, що вони все ще недостатньо впевнені в спроможності космічного корабля Starliner американської компанії Boeing безпечно повернути двох своїх астронавтів, Бутча Вілмора та Суніту Вільямс із Міжнародної космічної станції.

Екіпаж Starliner знаходиться на орбітальному форпості з початку червня, хоча експедиція мала обмежитися сімома днями. Постійні технічні проблеми з космічним кораблем відсунули дату повернення на невизначений термін. І навіть з урахуванням того, що план NASA на випадок непередбачених обставин, що передбачає відправлення астронавтів назад на Землю на борту корабля Crew Dragon від SpaceX, їхнє перебування може суттєво продовжитися.

За словами керівника комерційної програми NASA Стіва Стіча, якщо Уілмор і Вільямс отримають місця в місії SpaceX Crew-9, їм доведеться чекати до лютого 2025 року, щоб повернутися додому.

Іншими словами, ця подорож на МКС, можливо, розтягнеться з двох тижнів майже до восьми місяців — несподівана та значна затримка, спричинена технічними проблемами Boeing.

Національне управління з аеронавтики та дослідження космічного простору США також підтвердило чутки про те, що розглядає можливість звільнити два з чотирьох місць у майбутній місії SpaceX до МКС, щоб виділити місця для повернення Вільямса та Вілмор. Спочатку місія була запланована на 18 серпня, але з того часу її перенесли на 24 вересня, щоб надати агентству більше часу. Загалом, NASA, як і раніше, збентежена і поки не може прийняти рішення.

Источник материала
loader
loader