Навіть за царя було краще. Росіяни здобули лише одну нагороду на Олімпіаді
Навіть за царя було краще. Росіяни здобули лише одну нагороду на Олімпіаді

Навіть за царя було краще. Росіяни здобули лише одну нагороду на Олімпіаді

За два дні до закриття Олімпійських Ігор-2024 у Парижі завершили виступи російські спортсмени, які були допущені Міжнародним олімпійським комітетом у статусі «індивідуальних нейтральних атлетів» у кількості 15 спортсменів. Незважаючи на те що комісія з перевірки статусу нейтральності заборонила брати участь багатьом представникам країни-терористки, які підтримують повномасштабне вторгнення, окремим особам з порушеннями критеріїв допуску до Олімпіади таки вдалося виступити у столиці Франції.

Перед початком Олімпійських Ігор засоби пропагандисти з РФ пророкували, що єдине золото для нейтральних росіян здобуде батутистка Анжела Бладцева. Однак спортсменка, яка лайкала в Instagram пост з літерою Z, повністю провалила фінал, ставши лише п'ятою. 

Розраховували на багато нагород росіяни і в тенісі, але одне за одним покидали змагання їхні лідери Даниїл Мєдвєдєв, Мірра Андрєєва, Анастасія Павлюченкова та інші. Єдину медаль для країни-терористки принесли в цьому виді спорту Мірра Андрєєва та Діана Шнайдер у жіночому парному розряді – вони виграли «срібло». Росіянки лідирували у фіналі, проте італійки Жасмін Паоліні та Сара Еррані зуміли перевернути хід матчу та виграти його у трьох сетах. 

Епічно двічі повз п'єдестал пролетіли і каноїсти, які на останніх метрах втратили одразу дві нагороди. Спершу Олексій Коровашков та Захар Петров програли на фінішному спурті медаль іспанським веслувальникам у каное-двійці, а сьогодні Захар Петров знову повторив таку ж долю і лишився четвертим в каное-одиночці. 

Символічним у провалі російських спортсменів є те, що за кількістю та якістю нагород ця Олімпіада є другою найгіршою в історії для терористів: спершу вони взяли нуль нагород у Парижі-1900 (тоді виступали як Російська Імперія), а потім за 124 роки змогли взяти лише одне срібло (виступали як нейтральні індивідуальні атлети) у тій же столиці Франції.

А от у 1912 році за часів правління царя Миколи II збірна Російської імперії змогла вибороти 5 нагород.

Ігри 2024 року є першими, на яких однакова кількість спортсменів серед чоловіків і жінок. Очікується, що Ігри коштуватимуть 8,3 мільярда євро.

Церемонія відкриття почалася о 19:30 26 липня 2024 року. Це стало другим випадком в історії, коли відкриття Олімпійських ігор відбулося за межами стадіону (першою була церемонія відкриття Літніх юнацьких Олімпійських ігор 2018 року).

Парад націй проходив у рамках параду човнів по Сені від мосту Аустерліц до Єнського мосту, а офіційний протокол відбувся на площі Трокадеро на тимчасовому «міні-стадіоні». Маршрут параду довжиною 6 кілометрів (3,7 милі) показував культурні елементи церемонії та види на визначні пам'ятки Парижа.

Постановником церемонії літніх Олімпійських та Паралімпійських ігор 2024 року виступив режисер Тома Жоллі.

Олімпіада-2024. Медальний залік

Источник материала
loader
loader