Десять із 10-ти супермаркетів продали дітям тютюн та алкоголь через замовлення онлайн - експеримент
Десять із 10-ти супермаркетів продали дітям тютюн та алкоголь через замовлення онлайн - експеримент

Десять із 10-ти супермаркетів продали дітям тютюн та алкоголь через замовлення онлайн - експеримент

Волонтери всеукраїнської кампанії "Молодь вільна від куріння" провели експеримент, у ході якого неповнолітня дівчина замовила через інтернет сигарети та алкоголь з десяти найбільш популярних мережевих магазинів і всюди отримала це замовлення.

Результати експерименту презентували в Укрінформі на пресконференції Всеукраїнська кампанія "Молодь вільна від куріння", ГО "Спільнота активної молоді", Центр громадянського представництва "Життя".

Згідно з експериментом, 14-річна волонтерка Ксенія замовила через інтернет сигарети та алкоголь у десяти найпопулярніших мережевих магазинах. Як прокоментувала голова ГО "Спільнота активної молоді", представниця кампанії "Молодь вільна від куріння" Катерина Глущенко, десять із десяти супермаркетів успішно здійснили доставку замовлення без жодних вікових обмежень або перевірки паспорта.

Десять із 10-ти супермаркетів продали дітям тютюн та алкоголь через замовлення онлайн - експеримент - Фото 1

«З одного боку магазин начебто перевірив вік покупця тим, що попросив поставити галочку про вік при замовленні у себе на сайті. Але по факту кур’єри потім це не перевірили. Відкритим є питання, хто несе відповідальність. Можна звинувачувати кур’єрів, але за ними стоїть магазин, і він має контролювати те, наскільки жорстко кур’єри мають перевіряти вік покупців», – зазначила Глущенко.

За її словами, експеримент підтвердив, що в Україні масово порушується законодавство щодо продажу дітям підакцизних товарів, користуючись інструментом онлайн-замовлення та подальшої доставки.

Десять із 10-ти супермаркетів продали дітям тютюн та алкоголь через замовлення онлайн - експеримент - Фото 2

Лікар Київського міського центру контролю та профілактики хвороб МОЗ Отто Стойка наголосив, що експеримент показав доступність тютюну та алкоголю для неповнолітніх, яка призводить до більшої залежності, та розповів про її руйнівні наслідки для юного організму.

«Психіка підлітків дуже вразлива до впливу нікотину і алкоголю. Споживаючи ці психоактивні речовини, діти стають більш дратівливими, менш уважними, погіршується їхня пам'ять. Гальмується збалансований розвиток мозку. Фізичне здоров'я теж страждає через токсичний вплив алкоголю і тютюну на печінку, нирки та шлунок. Нікотин пришвидшує серцебиття у стані спокою, що перевантажує серцево-судинну систему», – розповів Стойка.

Батьки так само визнають, що діти починають курити, зокрема через легку доступність тютюнових та алкогольних виробів, прокоментувала представниця руху "Батьки за Україну без тютюну та нікотину" Ольга Масна.

Десять із 10-ти супермаркетів продали дітям тютюн та алкоголь через замовлення онлайн - експеримент - Фото 3

«Зараз наші діти все активніше залучені до покупок онлайн. На жаль, держава не обмежує і не контролює онлайн-продаж тютюнових та алкогольних виробів, а навіть навпаки – легалізує торгівлю через інтернет, незважаючи на заклики громадськості щодо загрозливих наслідків такого рішення. Ми вже спостерігаємо серед дітей епідемію вживання тютюну та нікотину, яка буде тільки зростати, якщо не вжити належних заходів для захисту дітей та молоді», – наголосила Масна.

Як зазначили організатори заходу, цим дослідженням вони хочуть привернути увагу народних депутатів, Національної поліції та податкової служби до проблеми доступу дітей до сигарет та алкоголю без будь-яких обмежень. Автори дослідження вважають, що магазини свідомо використовують інструмент онлайн-продажів, щоб збільшити свої прибутки за рахунок здоров’я молоді, молодшої за 18 років.

Як повідомляв Укрінформ, у британському парламенті пройшов перше голосування законопроєкт про заборону продажу сигарет тим, хто народився після 1 січня 2009 року.

Теги по теме
Дети
Источник материала
loader
loader