Через санкції США російський бізнес вимушений тримати більше грошей за кордоном
Через санкції США російський бізнес вимушений тримати більше грошей за кордоном

Через санкції США російський бізнес вимушений тримати більше грошей за кордоном

У 2024 році російський бізнес спостерігав значне зростання обсягів готівки, накопиченої за межами країни. Згідно з даними Банку Росії, іноземні фінансові активи російських компаній за перші сім місяців цього року зросли майже на 45 мільярдів доларів. Це суттєве збільшення порівняно з 21 мільярдом доларів за аналогічний період минулого року, пише Bloomberg.

Фінансовий вплив санкцій

Зростання іноземних активів частково пояснюється інвестиціями за кордон. Проте основна частина приросту є наслідком накопичення дебіторської заборгованості російських компаній, що зумовлено труднощами з міжнародними платежами. Зусилля США, спрямовані на обмеження фінансування російської агресії, підвищили ризик вторинних санкцій. Це включає навіть місцеві банки в країнах, які торгують з Росією, що призвело до затримок і перебоїв у міжнародних розрахунках з ключовими партнерами, такими як Китай і Туреччина.

“Це нова реальність. Банки завжди мали депозити в іноземних банках і навпаки. Значною мірою це завжди була історія про взаєморозрахунки, потрібно було тримати їх один з одним. Зараз це набуло іншої, нової форми, яка віддзеркалює торговельну діяльність: Борг”, – зазначає економіст компанії T-Investments Софія Донець.

Вплив на ліквідність та фінансування

Затримки у розрахунках між російськими імпортерами та експортерами не призвели до колапсу торгівлі, проте знижують ліквідність. Російським корпораціям доводиться довше чекати на отримання грошей за експорт і здійснювати платежі за імпорт заздалегідь. Це фактично є вимушеним кредитуванням, яке підвищує вартість твердої валюти.

“Вимушене фінансування торгівлі означає, що тверда валюта стає дефіцитною і дорожчою”, – коментує економіст Bloomberg Economics Алекс Ісаков.

Крім того, російські банки стикаються з дефіцитом юанів – основної іноземної валюти для зовнішньої торгівлі Росії. Це веде до збільшення витрат, оскільки китайські партнери побоюються можливих санкцій з боку США.

Нова реальність для російського бізнесу

За даними центрального банку РФ, іноземні активи збільшилися на 4,7 мільярда доларів минулого місяця і на 5 мільярдів у червні. Дані свідчать про приріст, а не загальну суму. “Це дійсно новий фактор, і, ймовірно, значний, але це не єдина історія відтоку капіталу”, – додає Донець.

Источник материала
loader
loader