ВООЗ оголосила глобальну надзвичайну ситуацію через новий спалах віспи
ВООЗ оголосила глобальну надзвичайну ситуацію через новий спалах віспи

ВООЗ оголосила глобальну надзвичайну ситуацію через новий спалах віспи

Це вдруге за останніх три роки, коли ВООЗ визнала епідемію віспи глобальною надзвичайною ситуацією. Раніше це сталося в липні 2022 року. Тоді спалах вразив майже 100 тисяч людей у 116 країнах і вбив близько 200 осіб.

Новий спалах мавпячої віспи

Як пише The New York Times, цього разу загроза набагато "смертоносніша". З початку 2024 року лише у Демократичній Республіці Конго зареєстрували понад 14 тисяч випадків віспи та 524 смерті внаслідок цього. Зазначається, що у групу ризику входять жінки та діти до 15 років.

Виявлення і швидке поширення нового класу епідемії східній частині Конго, його виявлення в сусідніх країнах де раніше не повідомляли про епідемію, та її можливість поширення у майбутньому в Африці й за її межами, викликають занепокоєння,
– заявив голова організації Тедрос Аданом Гебреєсус.

За даними видання, спалах вже поширився в 13 країнах Африки, включно з кількома, де ніколи раніше не повідомлялося про випадки віспи. Напередодні Африканські центри з контролю та профілактики захворювань оголосили про "надзвичайну ситуацію у сфері охорони здоров’я континентальної безпеки".

Це вперше вищезгадане агентство зробило такий крок після того, як Африканський союз надав їй повноваження зробити це у 2023 році. Зіткнувшись із загрозою глобального поширення, Центри з контролю та профілактики захворювань закликали лікарів і громадськість бути обережними щодо вірусу.

Таке визначення ВООЗ має на меті спонукати до початку підготовки до появи вірусу та поділитися вакцинами, методами лікування та іншими ключовими ресурсами з біднішими країнами. "Нам потрібні узгоджені міжнародні дії, щоб зупинити цей нещодавній новий спалах", – зазначив епідеміолог з Єльського університету Грег Гонсалвес. Він працював у комітеті ВООЗ з боротьби з віспою у 2022 році.

Теги по теме
ВОЗ
Источник материала
loader
loader