Декларування вогнепальної зброї цивільними: юрист пояснив нюанси ухваленого Радою закону
Декларування вогнепальної зброї цивільними: юрист пояснив нюанси ухваленого Радою закону

Декларування вогнепальної зброї цивільними: юрист пояснив нюанси ухваленого Радою закону

Адже зміни були внесені у закон про використання зброї цивільними, але цивільні трофейну зброю не знаходять. В етері 24 Каналу адвокат, юрист Української асоціації власників зброї Віталій Коломієць пояснив нюанси змін до закону "Про забезпечення участі цивільних осіб у захисті України".

Що не так із законом

Фактично в Україні досі немає закону про зброю, який би визначав фізичні параметри вогнепальної зброї, яка дозволена й заборонена в обігу. Зміни, які депутати на швидкоруч накидали в не той закон, певною мірою навіть ускладнили ситуацію.

Кардинально для громадян нічого не зміниться. Цим законом МВС нібито трохи розширило собі повноваження, але проблему зі так званою знайденою зброєю, не розв'язало,
– мовив юрист Української асоціації власників зброї.

Трофейна зброя – це та, яка згідно з законами й звичаями війни Гаазької конвенції, здобувається внаслідок бойових дій. Попри те, у який спосіб людина доєдналася до війська, вона є стороною, що воює.

Питання трофейної зброї для військових, на жаль, ніяк не розв'язане. Адже військові досі не можуть легалізувати таку зброю. Згідно з наказом міністерства оборони, трофейна зброя є власністю держави.

Для мене це виглядає як замилювання очей,
– зазначив Коломієць.

МВС має дуже опосередковане відношення до питання трофейної зброї. Виключно в тих випадках, коли трофейну зброю здобувають бійці прикордонної служби або Національної гвардії. Решта повинно регулюватися на рівні або наказів Міністерства оборони, або статутів Збройних Сил, які ухвалюються Верховною Радою.

Теги по теме
Оружие Законодавство
Источник материала
loader
loader