"Не було частини мозку, замість неї вшита ганчірка": воїна ЗСУ закатували у колонії рф
"Не було частини мозку, замість неї вшита ганчірка": воїна ЗСУ закатували у колонії рф

"Не було частини мозку, замість неї вшита ганчірка": воїна ЗСУ закатували у колонії рф

У поверненого закатованого військового була відсутня частина мозку, замість неї вшита ганчірка. Про це розповіла координаторка родин полонених морських піхотинців Анастасія Савова.

За її словами, найбільше катували наших військовополонених у російських колоніях у Вязьмі, Мордовії, Тулі та Таганрозі.

"Усі, хто виходив з цих чотирьох місць, стверджують, що їх там просто вбивали щодня і робили немислимі речі. Фантазія здорової людини до такого не додумається", — розповідає активістка.

За її словами, за весь період від початку повномасштабного вторгнення Росії з полону до України повернули більш ніж 150 тіл закатованих людей.

"Однак таких ситуацій більше, бо від тих, хто повернувся з полону, ми знаємо про випадки, коли людей забивали до смерті, а тіло не повертали",— каже Анастасія.

Завжди як супровід до поверненого тіла надається пакет документів, де є офіційний діагноз і причина смерті, яку поставила російська сторона. За словами координаторки, росіяни найчастіше пишуть про туберкульоз, ішемічну хворобу серця чи пневмонію. При цьому українські судмедексперти, як виявилось, повторюють ці "діагнози" у своїх висновках.

Також є проблема, що ДНК-підтвердження належності тіла відбувається дуже довго. Пакет, в якому прибуло тіло, може бути підписаний, але на упізнання родичів не кличуть, натомість проводячи ДНК-експертизу втрачається час. А є випадки, коли тіла лежать в моргу по пів року й рік, тому інколи рідні дізнаються про те, що воїн був убитий в полоні, лише через рік після повернення тіла.

Источник материала
loader
loader