Financial Times: Арешт Дурова може зруйнувати економіку Telegram
Financial Times: Арешт Дурова може зруйнувати економіку Telegram

Financial Times: Арешт Дурова може зруйнувати економіку Telegram

Висунення кримінальних звинувачень у Франції засновнику і єдиному власнику Telegram Павлу Дурову може зруйнувати плани монетизації месенджера, пише Financial Times, яка ознайомилася з фінансовою звітністю компанії за минулий рік.

Виручка Telegram у 2023 р. склала $342 млн, операційний збиток — $108 млн, а загальний збиток (після сплати податків) — $173 млн. Частина цих втрат була компенсована зростанням вартості криптовалют, пов'язаних з Telegram і на балансі компанії (майже $40) кінець року). Цього року компанія врятувала від продажу Toncoin $244 млн, свідчать документи, з якими ознайомилася FT.

Проте компанія зазнала втрат від арешту Дурова: після цього Toncoin подешевшала на 20%.

Це може бути лише початком проблем, пише FT. Telegram багато зробив для своєї монетизації (преміум-акаунти, реклама), але все ж таки основні плани компанії були пов'язані з розміщенням акцій (IPO) у 2026 р. Дуров у березні говорив FT, що відхилив пропозицію інвесторів, які оцінили компанію більш ніж у $30 млрд, і тепер просуває цей план. Кримінальну справу проти Дурова може поставити хрест на ІРО.

Рекламодавці намагатимуться триматися подалі від платформи, яка тепер асоціюється з матеріалами про ймовірні злочини, у тому числі сексуальне насильство над дітьми, попереджають опитані FT експерти. «Тоді ви залишитеся з криптомошенніками та рекламою швидкого схуднення», — каже один із них. Продати папери такій компанії буде проблематично.

Поки що Telegram фінансується в основному за рахунок розміщення облігацій. Компанія залучила в цілому $2,4 млрд, повернути які треба в 2026 р. Сам Дуров теж купив облігації Telegram на $64 млн, пише FT з посиланням на звітність компанії.

Однією з умов розміщення облігацій Telegram була можливість конвертувати їх в акції зі знижкою до ціни IPO Telegram, якщо вона відбудеться до кінця березня 2026 р. Це був стимул і для компанії провести IPO. Але поки що власники облігацій Telegram отримали зовсім іншу знижку: папери, що їм належали, з моменту затримання Дурова подешевшали майже на 10%, а їхня прибутковість перевищила 16%.

Багатьох надихнула ідея, що Telegram перетвориться на «суперапп» для цифрових активів на кшталт WeChat у Китаї. Майже мільярд користувачів зможуть використати Toncoin у всьому – від платежів до ігор. Деякі зберігають віру в Telegram і бачать у обвалі котирувань її облігацій та монет шанс заробити. DWF Labs, яка інвестувала в токен, минулими вихідними витратив мільйони доларів на покупку Toncoin після того, як його ціна впала, сказав Bloomberg співзасновник фірми Юджин Нг.

Незрозуміло й те, як керуватиметься Telegram після арешту Дурова, пише FT. У березні він казав, що в компанії працює лише близько 50 осіб, у тому числі 30 розробників. За даними FT, це переважно досить молоді співробітники зі Східної Європи, в основному України, зарплата яких може досягати $500 000. За словами одного з джерел FT, скоро вони розмістять фотографії своїх Porsche у соцмережах.

Источник материала
loader
loader