Унікальному газотурбінному тягачу Ford Big Red виповнилося 60 років
Унікальному газотурбінному тягачу Ford Big Red виповнилося 60 років

Унікальному газотурбінному тягачу Ford Big Red виповнилося 60 років

Газотурбінні двигуни знайшли широке застосування у танках, вертольотах та реактивних літаках. А ось компанія Ford протягом двох десятиліть, починаючи з 50-х років, активно працювала над їх впровадженням й на автомобілі. Одним із найяскравіших її проектів у цій справі став магістральний тягач Big Red, що з’явився 1964 року.

Почнемо із незвичайного дизайну. Тривісний сідловий тягач з габаритними розмірами 6,01 х 2,43 х 3,96 м відрізнявся високою кабіною, виконаною на одному рівні з напівпричепом. При цьому задня стінка її була увігнута, що скорочувало зазор між кабіною та напівпричепом. Все це покращувало аеродинаміку, як і висувна підніжка з електроприводом. Остання автоматично спрацьовувала під час відкриття дверей – теж з електроприводом.

Унікальному газотурбінному тягачу Ford Big Red виповнилося 60 років - Фото 1

Інтер’єр кабіни з внутрішньою шириною 2,13 м та висотою 1,82 м був не менш футуристичним. Лобове скло простягалося майже до підлоги, яка була зовсім рівна. Це забезпечувало чудову оглядовість та свободу переміщення. Крісло напарника трансформувалося в зручне ліжко. Оптимальний мікроклімат забезпечували термостатичний обігрівач та кондиціонер. Крім холодильника та мікрохвильової печі всередині було підведення холодної та гарячої води, умивальник й туалет. Біль того, з місця напарника можна було подивитися й телевізор.

Унікальному газотурбінному тягачу Ford Big Red виповнилося 60 років - Фото 2

Що ж до силової установки, то вона складалася з газотурбінного двигуна Fod Model 705, який розвивав максимальну потужність 600 к. с. і максимальний крутний момент 1294 Нм, що цікаво, при одних і тих же обертах – 3080 на хвилину. При цьому оберти холостого ходу становили 1620 на хвилину. Два баки з дизельним паливом забезпечували повністю завантаженому автопоїзду завдовжки 29 метрів (з двома напівпричепами) запас ходу до 900 км. при швидкості руху 112 км/год.

Унікальному газотурбінному тягачу Ford Big Red виповнилося 60 років - Фото 3

Перевагами газотурбінної вантажівки Ford Big Red, як зазначалося в рекламному буклеті, були низький рівень шуму та вібрацій, менша витрата оливи та менший рівень шкідливих викидів, але при цьому вищий крутний момент при менших обертах. У 1970 році Ford почав виробляти газотурбінні двигуни для важких вантажівок, автобусів, промисловості та суднобудування. Проте проблеми з постачальниками та технічні неполадки поставили хрест на такому виробництві вже у 1973 році.

В даний час газотурбінний тягач Ford Big Red відреставровано і знаходиться в одній приватній колекції. Машина ніде не виставляється і взагалі інформацію про неї вдалося знайти лише після 40-річної перерви у 2021 році.

Унікальному газотурбінному тягачу Ford Big Red виповнилося 60 років - Фото 4

Фото thedrive.com

Унікальному газотурбінному тягачу Ford Big Red виповнилося 60 років - Фото 5

Источник материала
loader
loader