Вчені виявили новий унікальний вид динозаврів
Вчені виявили новий унікальний вид динозаврів

Вчені виявили новий унікальний вид динозаврів

Нещодавно виявлений теропод Alpkarakush kyrgyzicus заповнює значну прогалину в знаннях у біогеографії та еволюції теропод юрського періоду завдяки своїм унікальним особливостям і способам відновлення як дорослої, так і молодої особини. Тераподи належать до найрізноманітніших і важливих великих груп динозаврів, включаючи сумнозвісних хижаків Тиранозавра та Алозавра, а також сучасних птахів. Відомо величезна різноманітність теропод мезозойської ери, епохи динозаврів.

Подібно до того, як леви сьогодні зустрічаються переважно в Африці, а тигри – лише в Азії, алозавр, наприклад, був широко поширений у юрському періоді Північної Америки та південно-західної Європи, тоді як метріакантозаври такого ж розміру жили в Китаї. Однак раніше не було великих хижих динозаврів Юрського періоду, відомих у масивному регіоні між Центральною Європою та Східною Азією.

Відкриття Киргизького Алпкаракуша

Тепер дослідники виявили останки нового динозавра теропода в Киргизстані, Alpkarakush kyrgyzicus , що позначає першого теропода, знайденого в регіоні, і заповнює прогалину в знаннях. Перші залишки скам’янілості були виявлені у 2006 році киргизьким палеонтологом Айзеком Бакіровим. Місце відкриття розташоване в гірських пустельних районах поблизу міста Ташкумир на заході Киргизстану. Розкриті тут відкладення формації Балабансай були відкладені протягом середнього юрського періоду приблизно 165 мільйонів років тому.

Статистика розкопок і унікальні функції

Під час кількох розкопок між 2006 і 2023 роками були знайдені кістки черепа, спинні і тазові хребці, фрагменти плечового пояса і передніх кінцівок, а також майже повний тазовий пояс і задні кінцівки хижого динозавра довжиною близько восьми-дев’яти метрів. Це новий рід і вид з раніше невідомими характеристиками.

Особливо вражає його надзвичайно виступаюча «брова» на так званій заочноямковій кістці, кістці черепа позаду очного отвору, що вказує на наявність рогу в цьому місці. Інші унікальні особливості виявляються на спинних хребцях і стегнових кістках.

Тварини балабансайської формації
Тварини балабансайської формації, середня юра, Киргизстан. Авторство зображення: Йошуа Кнюппе

Філогенетичне значення та біогеографічне значення

Порівняння з численними іншими тероподами показує, що новий вид належить до метриакантозаврид, він тісно пов’язаний з великими хижими динозаврами Східної Азії. Палеонтологи припускають походження метриакантозавридів та інших важливих груп теропод у Південно-Східній Азії, звідки вони поширилися на інші континенти через Центральну Азію та Європу. «Хоча приналежність Альпкаракуша до метриакантозаврид не обов’язково є несподіванкою, це відкриття закриває величезну прогалину в наших знаннях про тероподів юрського періоду. Це веде нас до нових важливих уявлень про еволюцію та біогеографію цих тварин», — каже професор Олівер Раухут з Баварської колекції палеонтології та геології в Мюнхені (SNSB-BSPG) і перший автор дослідження.

Аналіз віку та зростання

Залишки другого, трохи меншого екземпляра Alpkarakush kyrgyzicus також були знайдені на місці. Дослідження внутрішньої структури кісток показало, що великий екземпляр був майже дорослим, принаймні сімнадцяти років і, безумовно, уже статевозрілим, тоді як менший екземпляр є молодим. Можливо, батьківська тварина подорожувала зі своїми дитинчатами 165 мільйонів років тому.

Технологічні досягнення в палеонтології

Також були створені цифрові фотограмметричні 3D моделі всіх відповідних кісток Алькаракуша . «Ці моделі тепер доступні в Інтернеті та дозволяють дослідникам у всьому світі проводити подальші дослідження та робити 3D-відбитки», — говорить співавтор доктор Олівер Вінґз, директор Бамберзького музею природознавства.

Культурне та наукове значення

Скам’янілість названа на честь Алпкаракуша , гігантського птаха в киргизькому міфологічному епосі «Манас», який часто приходить на допомогу героям у критичні моменти. Видова назва « kyrgyzicus » безпосередньо відноситься до Киргизької Республіки, походження нового хижого динозавра. Alpkarakush kyrgyzicus може навіть стати першим оригінальним скелетом динозавра, коли-небудь виставленим у Киргизстані: якщо знайдеться достатня кількість прихильників, планується представити реконструкцію, а також оригінальні кістки в Національному історичному музеї в Бішкеку, доки не буде придбано необхідне фінансування.

Дослідження є результатом наукового співробітництва між Інститутом геології імені М. М. Адышева НАН Киргизької Республіки та двома відділами Баварських природничих колекцій (Баварська колекція палеонтології та геології в Мюнхені та Бамберзький природничий музей) та Фонд Фріденштейна Gotha. Дослідження, фінансоване Німецьким дослідницьким фондом, опубліковане в Zoological Journal of the Linnean Society.

Источник материала
loader
loader