Як виглядають передові людиноподібні роботи, презентовані у Китаї
Як виглядають передові людиноподібні роботи, презентовані у Китаї

Як виглядають передові людиноподібні роботи, презентовані у Китаї

Китайські технологічні компанії представили понад два десятки людиноподібних роботів на промисловій виставці в Пекіні, де їхнім єдиним іноземним конкурентом був Optimus від Tesla.

Про це пише SCMP.

Зазначається, що п'ятиденна Всесвітня конференція роботів 2024 року, яка завершилася в неділю, демонструє прогрес і амбіції Китаю в галузі робототехніки. За словами організаторів, у виставці взяли участь 400 галузевих експертів і науковців, а також понад 160 робототехнічних фірм з Китаю та інших країн, які представили понад 60 нових продуктів, в тому числі 27 гуманоїдних роботів китайської розробки.

SCMP пише, що хоча Китай не вважається світовим лідером у створенні людиноподібних роботів, виробники материкової частини країни сподіваються, що вони зможуть повторити міжнародний успіх, досягнутий країною в секторах смартфонів і електромобілів.

Китайська компанія Agibot представила кілька зразків, що працюють на основі великих мовних моделей (LLM) — технології, що лежить в основі генеративного штучного інтелекту (GenAI). Оснащені сенсорами, роботи здатні «дивитися» і «слухати», обробляючи текст, аудіо та відео.

Продукти Agibot орієнтовані на промислове використання, наприклад, автоматизоване укладання, завантаження і розвантаження матеріалів на заводах, а також привітання клієнтів у магазинах і надання допомоги до приходу людини-помічника.

Інший учасник виставки, компанія Astribot, випустила робота-помічника S1, який виконує такі завдання, як написання каліграфії та гра на янцині — китайських цимбалах.

Стартап Galbot показав, як його колісні роботи можуть забирати і доставляти замовлення клієнтам, а також розставляти товари на полицях для роздрібних мереж.

Компанія Deep Robotics презентувала людиноподібного робота Dr.01, оснащеного датчиками і здатного до автономного навчання.

"Ці демонстрації збирали натовпи глядачів, що свідчить про зростаючий інтерес з боку споживачів. Проте, на думку експертів, технологічні перешкоди і витрати продовжують стримувати виробників людиноподібних роботів у Китаї", — зазначає видання.

Источник материала
loader
loader