У польських школах з вересня додатково зʼявиться 30-40 тис. школярів з України
У польських школах з вересня додатково зʼявиться 30-40 тис. школярів з України

У польських школах з вересня додатково зʼявиться 30-40 тис. школярів з України

У новому навчальному році у польських школах має зʼявитися додатково 30-40 тисяч учнів з України у зв’язку із запровадженими умовами для біженців.

Про це заявила у понеділок міністерка освіти Польщі Барбара Новацька, яка взяла участь в урочистостях з нагоди початку навчального року в одній зі шкіл у місті Мелець Підкарпатського воєводства на південному сході Польщі, передає Укрінформ з посиланням на Gazeta Wyborcza.

«За нашими спостереженнями, оцінками та розмовами з органами місцевого самоврядування, на цей час це приблизно 30-40 тис. учнів (з України – ред.), які увійдуть до системи (освіти у Польщі)», – повідомила Новацька.

За даними Міносвіти Польщі, станом на кінець минулого навчального року у польських школах і ліцеях навчалися майже 184 тис. українських дітей і молоді, які прибули до Польщі після початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну. Ще близько 60-80 тис. українських дітей у Польщі перебувало поза польською системою освіти, навчаючись за програмою української дистанційної освіти.

Як повідомлялося, у цьогорічних змінах до спецзакону про допомогу українцям в РП передбачено, що соціальна допомога за програмами «800+» (щомісячна допомога на дитину у розмірі 800 злотих) і «добрий старт» (одноразова допомога у розмірі 300 злотих) надаватиметься українським сім’ям у випадку, якщо дитина ходить до польської школи.

В уряді Польщі пояснюють запровадження такої вимоги вирівнюванням шансів усіх дітей на здобуття базової освіти. У Польщі донині діяла гібридна система освіти для українських дітей, і влада нарікала, що не може перевірити, яким чином ці діти навчаються. У польському уряді вважають, що завдяки цим заходам у польських школах у новому навчальному році додасться кількадесят тисяч українських дітей.

Зміни до спецзакону про допомогу українським біженцям у Польщі набули чинності 1 липня.

У липні Рада міністрів Польщі ухвалила додаткове виділення 500 млн злотих (майже $130 млн) на навчання нових українських дітей у польських школах.

У Польщі на сьогодні перебуває близько мільйона українських біженців.

Теги по теме
Польща Школа Образование
Источник материала
loader
loader