Придбати власне житло громадянам розвинених країн стало майже неможливо
Придбати власне житло громадянам розвинених країн стало майже неможливо

Придбати власне житло громадянам розвинених країн стало майже неможливо

Попри високі економічні показники і стабільний розвиток, країни Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР) зіткнулися з серйозною проблемою: доступність житла стрімко погіршується. Останні дані, надані Gallup і опубліковані Financial Times, демонструють невтішну картину: більше половини громадян цих країн, що повинні насолоджуватися високим рівнем життя, відчувають розчарування і незадоволення через захмарні ціни на житло.

Ситуація особливо критична серед молоді. Більшість опитаних людей віком до 49 років, які знаходяться у розквіті свого життя та кар’єри, стикаються з непосильними фінансовими труднощами при спробі забезпечити себе житлом. У США, де ціни на житло продовжують невпинно зростати, майже 60% респондентів відзначають свою незадоволеність. Середня ціна на житло у країні зросла майже на 38% лише за час правління президента Джо Байдена, що ставить під сумнів здатність уряду контролювати ринок нерухомості.

Негативні тенденції помітні і в Європі. В Англії ціни на житло зараз у вісім разів перевищують середню річну зарплату. Для порівняння, в 1997 році цей показник був удвічі меншим. Це змушує дедалі більше людей шукати прихисток у тимчасових помешканнях, кількість яких досягла рекордного рівня. Німеччина також демонструє тривожні цифри: частка тих, хто незадоволений доступністю житла, зросла до 46%, що є новим максимумом. У Іспанії цей показник досяг 62%, повернувши країну до рівня часів фінансової кризи.

На тлі цих викликів ситуація з іншими базовими послугами, такими як охорона здоров’я, освіта та громадський транспорт, теж не виглядає оптимістично. Близько 30% населення у розвинених країнах незадоволені їхньою якістю. Рівень життя, попри заяви урядів, залишається на низькому рівні, що підтверджується зростанням незадоволення серед громадян.

Источник материала
loader
loader