Оборудка на поліграфкомбінаті «Україна»: у справі на пів мільярда гривень повідомили нові підозри
Оборудка на поліграфкомбінаті «Україна»: у справі на пів мільярда гривень повідомили нові підозри

Оборудка на поліграфкомбінаті «Україна»: у справі на пів мільярда гривень повідомили нові підозри

Правоохоронці викрили ще двох осіб, причетних до схеми заволодіння коштами ДП “Поліграфічний комбінат “Україна” на суму понад 450 млн грн.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Національне антикорупційне бюро.

Зокрема підозру повідомили двом пособникам у реалізації схеми заволодіння коштами держпідприємства «Поліграфічний комбінат «Україна» на суму понад 450 млн грн за ч. 5 ст. 27, ч. 5 ст. 191 Кримінального кодексу України.

У НАБУ нагадали, що у 2013 році тодішній очільник «Поліграфкомбінату» придбав на підставних осіб естонську компанію, висловивши іноземним партнерам обов’язкову вимогу співпраці – постачання через неї матеріалів для виготовлення бланків документів (паспорти громадян України, ID-карти, посвідчення водія тощо).

Надалі компанія-прокладка закуповувала матеріали напряму у виробників, після чого перепродавала їх держпідприємству за завищеною у 4-6 разів вартістю.

У результаті учасники оборудки заволоділи державними коштами на суму близько пів мільярда гривень.

Частину цієї суми посадовець легалізував через підконтрольні офшорні компанії.

Крім того, за допомогою підозрюваних він запатентував на підконтрольну закордонну компанію право інтелектуальної власності на імплантовані захисні елементи, що використовуються в українських паспортах.

Отже, кожен громадянин, отримуючи документи, не лише переплачував через штучне завищення вартості матеріалів, але й «донатив» чиновнику за його «інтелектуальний внесок».

21 липня 2023 року НАБУ і Спеціалізована антикорупційна прокуратура повідомили про підозру п’яти учасникам оборудки.

Зазначається, що ефективності розслідування сприяла конструктивна співпраця у межах міжнародної слідчої групи зі слідчих України, Естонії та Франції під егідою Євроюсту.

Як повідомлялось, у липні 2023 року правоохоронці викрили схему заволодіння коштами ДП “Поліграфічний комбінат “Україна” на суму понад 450 млн грн.

Підозру тоді повідомили колишньому директору та ексначальнику відділу ДП «Поліграфкомбінат», фізичній особі-пособнику злочину.

Також до Естонії скерували документи для повідомлення про підозру двом громадянам цієї країни (директору та менеджеру підконтрольної компанії). Їм інкримінують привласнення і розтрату майна.

Ексдиректору додатково інкримінують легалізацію коштів, отриманих злочинним шляхом.

Теги по теме
НАБУ САП
Источник материала
loader
loader